Kiverte a biztosítékot az új Facebook-hangulatjel

Több mint 16 ezer ember írta alá azt az online petíciót, amely a legnagyobb közösségi oldal egyik új ikonja ellen tiltakozik.

 

A „kövérnek érzem magam” hangulatjel a Facebook állapotfrissítései között volt fellelhető. A funkcióval a felhasználók több mint száz hangulatjel közül választhatnak vagy létrehozhatnak egyéni emotikonokat is. A kifogásolt kis szmájlinak tokája volt, láthatóan szégyenpír is égett az arcán.

A kövérnek érzem magam jelzés már nem érhető el a tiltakozások miatt

Az ABC Newsnak interjút adott a fiatal nő, aki az egész tiltakozó akciót az újtára indította. Az Ohiói Egyetem végzős hallgatója, Catherine Weingarten tagja az Endangered Bodies (Veszélyeztetett testek) nevű szervezetnek, akik a médiában túlreprezentált soványság ellen próbálnak küzdeni. A lány úgy véli, az emotikon nagyon bántó, és nemcsak a túlsúllyal vagy az étkezési rendellenességekkel küzdők számára.

„A minap éppen a Facebookot nézegettem, amikor az egyik barátom állapotfrissítésében észrevettem a jelet. Nyilván viccesnek szánták, én mégis feldühödtem” – mondta a nő, aki ezután online tiltakozást szervezett a change.org oldalon keresztül. Petícióját rövid idő alatt 16 ezer ember írta alá, akik egy személyként követelték az emotikon eltávolítását.

„Aki hozzám hasonlóan éveken át étkezési zavarokkal küzdött, pontosan tudja, milyen érzés állandóan kövérnek érezni magunkat ” – mondta Catherine, és hozzátette, a kövérség nem egy érzés, így nem szerencsés hangulatjelet társítani hozzá. A lány szerint a Facebookot  890 millió felhasználó éri el, így még az apróságnak tűnő dolgoknak is komoly befolyásoló erejük lehet.

A Facebook szóvivőjén keresztül elmondta, az emberek azért használják a közösségi oldalt, hogy megosszák ismerőseikkel, miket gondolnak vagy éreznek. Úgy tűnik azonban, hogy mégis engedtek a nyomásnak, mert kedden reggel már nem volt fellelhető a „kövér szmájli”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.