Kitört a Merapi vulkán Jáva szigetén

A környéken hétfő óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben, 19 ezer ember kitelepítését már megkezdték a hatóságok. Szakértők szerint az utóbbi évek leghevesebb kitörésére lehet számítani.

Kitört a Merapi vulkán az Indonéziához tartozó Jáva szigetén. A tűzhányó háromszor is füstfelhőt és vulkáni hamut lövellt ki. A környéken hétfő óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben, 19 ezer ember kitelepítését már megkezdték a hatóságok. Szakértők szerint az utóbbi évek leghevesebb kitörésére lehet számítani.

Villagers ride on motorcycles as Mount Merapi volcano emits smoke from Cangkringan village October 25, 2010. Indonesia Volcanology and Geological Disaster Mitigation Center issued a high alert status warning for the volcano on Monday, according to lo
Villagers ride on motorcycles as Mount Merapi volcano emits smoke from Cangkringan village October 25, 2010. Indonesia Volcanology and Geological Disaster Mitigation Center issued a high alert status warning for the volcano on Monday, according to local radio Elsinta. REUTERS/Dwi Oblo (INDONESIA - Tags: DISASTER ENVIRONMENT)

Egy indonéz vulkanológus jelentése szerint helyi idő szerint délután hat óra körül három robajt lehetett hallani, majd láthatóvá vált a másfél kilométer magasra kilőtt hamu, és a kráterből vízgőz is kitört. A kitörések után 20 embert kellett kórházba szállítani, őket a forró hamu égette meg. A tűzhányó 10 kilométeres körzetéből főleg nőket, gyerekeket és időseket telepítettek ki, de sok férfi a falvakban maradt, hogy gondját viselje a hegy termékeny talaján virágzó gazdaságoknak és az állatoknak.

A Jogjakarta városától 26 kilométerre található Merapi (szó szerint Tűz-hegy) a legaktívabb indonéz tűzhányó, átlagosan négy évente, legutóbb 2006 júniusában tört ki, akkor két ember meg is halt. A vulkán ébredését rendszerint földrengések is jelzik, a mostani kitörés előtt mintegy 500-szor megmozdult a föld. A négy évvel ezelőtti katasztrófát megelőzően a Richter-skála szerinti 6,3-es erősségű földrengés sújtotta környéket, amelynek 5800 ember esett áldozatul. 1930-ban 1300-an vesztették életüket a Merapi kitörésekor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.