Kiterjesztik a hortobágyi vízivilágot

Jövő nyárra mintegy 160 hektárral bővül az a terület, ahol védett madarak találhatnak élőhelyet a Hortobágyon. Az új vizes-mocsaras ökológiai rendszert úgy tervezik, hogy a nagyközönség is látogathassa.

A nagyközönség számára is látogatható, új vizes-mocsaras élőhelyeket alakítanak ki mintegy 160 hektáron a Hortobágyon, az M3-as autópálya polgári szakaszától délre eső Folyás-tóegység területén - jelentették be mai sajtótájékoztatójukon a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. illetékesei.

Mint elhangzott, a 266 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás eredményeként az egykori halastavak helyén, a jelenlegi gyomos gyepek, szántók, jellegtelen száraz nádasok helyett gazdag vízi-mocsári élőhelyek alakulnak ki, amelyek számos védett és fokozottan védett fajnak biztosítanak majd lehetőséget a megtelepedésre. De táplálékot találhatnak ott a költöző madarak is.

A projekt tervezői azt remélik, hogy a Hortobágyon fészkelő vízimadarak területe jelentősen bővülhet a borsodi Mezőség és a Tiszának a pusztától északabbra fekvő árterületeinek irányába. A területen jelenleg megtalálható építményeket, beton műtárgyakat elbontják, a csatornákat kitisztítják, és a vízbe halászatilag értéktelen halfajokat - kárászt, keszeget, bodorkát, küszt - telepítenek.

A táplálék olyan madarakat csábíthat a területre, mint a cigényráce, a feketenyakú vöcsök, a nagygoda, a gulipán vagy a kanalas gém, de a szakemberek számítanak arra, hogy az ősszel itt átvonuló, a sekélyebb vizek mentén éjszakázó darvak számára is megfelelő lesz a terület.

A beruházás befejezése 2013 júniusára várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.