Kitelepítené a kóbor macskákat a mezőgazdasági miniszter

Száműzné Izraelből a kóbor macskákat Uri Ariel mezőgazdasági miniszter - közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.
A telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párthoz tartozó Ariel a környezetvédelmi miniszterhez írott levelében évi négy és fél milliós sékeles (mintegy 300 milliós forintos) költségvetést is felajánlott "az azonos nemű macskák és kutyák (csak hímek vagy nőstények) őket befogadni kész országba történő kitelepítésére".

A vallásos miniszter szerint a zsidó vallási jog, a halacha tiltja a jelenlegi gyakorlatot, a kóbor állatok ivartalanítását túlszaporodásuk megakadályozására. A politikus szerint ez állatkínzás, és szemben áll a "szaporodjatok és sokasodjatok" bibliai parancsával.

Izraelben az elmúlt években az utcákon szemétből élő kóbor macskák elszaporodása miatt mintegy százezer macskát fogtak be és ivartalanítottak. Ezt a mezőgazdasági minisztérium egyik legsikeresebb kezdeményezésének tekintik a környezetvédők, mert az enyhe téli időjárás miatt különben elárasztanák a városokat a kukákból táplálkozó négylábúak.

Az állatvédők hétfőn tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek a program folytatása érdekében, már több mint kilencezren csatlakoztak felhívásukhoz. Egy neves tel-avivi állatorvos, Rafi Kishon - Efrájim Kishon magyar származású humorista fia - a közszolgálati rádióban és Facebook-üzenetben szállt szembe a macskák külföldre telepítésének tervével. Kishon hangsúlyozta, hogy az izraeli macskák ökológiai védelmet nyújtanak különböző kártékony állatok, például a patkányok és a kígyók ellen, valamint ivartalanításuk nem tekinthető állatkínzásnak a modern fájdalomcsillapító eljárások mellett.

Hétfőn számos izraeli politikus tette közzé macskája fényképét a különböző internetes közösségi fórumokon, ezzel is síkra szállva a macskák Izraelben tartása mellett és Uri Ariel javaslatával szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.