Kitalált rákjával csinált karriert – bíróság elé állítják érte

Belle Gibson ausztrál blogger és író arról híres hazájában, hogy a gyógyszereket elutasítva, természetes szerek használatával győzte le a rákot. Csak hogy kiderült: a története kamu.

A nő, aki egy sikeres telefonos applikációt és egy szakácskönyvet is a piacra dobott, most beismerte, hogy hazudott, és a diagnózist csak kitalálta – írta a BBC.

Gibson, akinél korábbi állítása szerint 1999-ben diagnosztizáltak agytumort, azt állította, hogy ayurvédikus gyógymódok, oxigénterápia, illetve glutén- és finomítottcukor-mentes étrendjének köszönhetően gyógyította meg a rákját, ez pedig egy csapásra meghozta neki a hírnevet. 

bellegibson.net / bellegibson.net

Az egész éléskamra (The Whole Pantry) című mobilalkalmazással és szakácskönyvvel aknázta ki tökéletesen a népszerűségét, amelyek bevételéből azt ígérte, több jótékonysági szervezetnek is juttat. A szervezetekhez azonban soha nem érkezett meg a pénz, és egyre több zavaró tényező bukkant fel a nő történetében.

A tavalyi év elején egyre többen kezdtek kételkedni a hitelességében, miután kiderült, hogy 1991-ben született, így az alaptörténet szerinti 1999-es, húszéves korában felállított diagnózis nem lehetett igaz.  

Az Australian Women's Weekly magazin hasábjain végül elismerte, hogy mindenben hazudott. 

– Nem akarom, hogy megbocsássanak nekem. Csak úgy gondoltam, hogy ez (a beismerés) a felelősségteljes dolog, amit meg kell tennem. Mindenekelőtt pedig azt szeretném, ha az emberek azt mondanák, „rendben van, ő is ember!” – idézi a The Guardian az interjút.

A magazin szerint Gibson „nagyon elkötelezett a glutén-, tejtermék- és kávémentes életmód iránt, de nem igazán érti, hogyan is működik a rák”.

A fentiek ellenére Gibson továbbra is ártatlanságát hangoztatta egy júniusi televíziós interjúban azt állítva, hogy „semmit nem próbált megúszni”. Azt mondta, valóban azt hitte, hogy agytumorja van, amikor pedig rájött, hogy tévedett, az „nagyon traumatikus élmény volt” számára.

A 60 Minutes című műsorban azt nyilatkozta, hogy szándékában állt elmondani több százezres rajongótáborának, amint „elég erős lesz hozzá”.

„Ártatlan kis hazugság volt egy 23 és fél éves lánytól” – védte meg lányát Gibson édesanyja a melbourni Herald Sunban.

A Victoria állambeli fogyasztóvédelmi hatóság el akarja érni, hogy vádat emeljenek a nő ellen a fogyasztók megtévesztése miatt. A hatóság Gibson ügyében kiterjedt vizsgálatot folytatott, melyben utánanéztek az állítólagos rákjának, a kezelések visszautasításának és annak is, hogy miért nem kapták meg az alapítványok az általa küldött pénzt. A hatóság a szövetségi bírósághoz fordult, hogy jogi útra terelje az ügyet.

Gibson kiadója, a Penguin Australia már meg is egyezett a hatósággal, hogy 30 ezer ausztrál dollárt (6 millió forintot) fizet büntetésként a Victoriai Fogyasztóvédelmi Hatóság alapjába, amiért anélkül adta ki Az egész éléskamra című könyvet, hogy ellenőrizték volna az abban szereplő állítások valódiságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.