Kiskunlacházi gyilkosság: a DNS-elemzések késleltetik a nyomozást

Több személy DNS-ét kell elemezni a kiskunlacházi gyilkosság nyomozásában, emiatt húzódik több hónapja a nyomozás - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány egy kérdésre válaszolva kedden, Budapesten.

A főkapitányt arról kérdezték, mi az oka annak, hogy a több hónapja Kiskunlacházán történt erőszak és gyilkosság ügyében még ma  is tart a DNS-vizsgálat, miközben a Dunába esett francia diáklány  ügyében két nap alatt elvégezték a vizsgálatot.

A kiskunlacházi ügyben több személy DNS-vizsgálatáról van szó,  és folyamatosan bővül a kör. Amíg ezek a vizsgálatok nincsenek  befejezve, addig nem lehet megnyugtató módon nyilatkozni arról, hogy  azok között kell-e keresni az elkövetőt, akiknek a DNS-mintáját a  nyomozóhatóság elküldte vizsgálatra - jelentette ki a főkapitány.

Hozzátette: ha ebben a körben nem találják meg a tetteseket,  akkor "tovább kell menni", és akkor "eljön az ideje annak is, hogy  adott esetben díjkitűzést kell tenni".

Mint mondta, nagy erőkkel folyik a nyomozás. A polgármesterrel  kétszer is találkozott és tájékoztatta a nyomozás állásáról.  Támogatják a felvetését a körzeti megbízottak létszámának  neveléséről, ha ennek a feltételeit az önkormányzat segít  kialakítani - amire a polgármester erre ígéretet tett. Konzultáltak  a térfigyelőrendszer kiépítéséről is, valamint Bencze József soron  kívül egy szolgálati gépkocsit adott a helyi polgárőrségnek.

Tavaly november 23-án egy tizennégy éves kislányt öltek meg  Kiskunlacházán, a település művelődési háza közelében lévő ligetben.  A bűncselekmény után pár nappal Kiskunlacházán több mint háromezren  gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az erőszak ellen. A művelődési  háznál tartott rendezvényen, melyet a nagyközség önkormányzatának  képviselő-testülete szervezett,   Répás József (független) polgármester mondott beszédet, amelyben -  bár még nem lehetett tudni, ki követte el a bűncselekményt - úgy  fogalmazott: "Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból".

A tüntetésen felolvastak egy nyílt levelet, amelyet a  köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és más közjogi   méltóságoknak fogalmaztak meg. Ebben az önkormányzat követelte a  közbiztonság megerősítését, állandó rendőrőrs felállítását, valamint  azt, hogy szigorúbban büntessék az erőszakos bűncselekmények  elkövetőit.

A gyilkosság áldozatát december 1-jén temették el a  kiskunlacházi katolikus temetőben. A ravatalnál ezernél is többen   jelentek meg.
Répás József, a Pest megyei település polgármestere a temetés  után az MTI-nek elmondta: az önkormányzat egymillió forintot  ajánlott fel a nyomravezetőnek.
A gyilkosság után a közbiztonság megerősítésére térfigyelő  kamerákat szereltettek fel a település forgalmasabb pontjain.

Pest megye rendőrfőkapitánya december végén jelentette be, hogy  hamarosan eredmény várható az óriási közfelháborodást kiváltó  kiskunlacházi gyermekgyilkosság ügyében, de gyanúsítottat azóta nem  nevezett meg a rendőrség. Ármós Sándor akkor elmondta, hogy a  novemberben meggyilkolt kislány ügyében indított nyomozás során már  kétszáznál több tanút hallgattak ki. Szavai szerint "szorul a hurok"  az elkövető között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.