Kísérlet okozta a titokzatos villanásokat Budapest felett

Nagyfeszültségű szigetelőlánc villamos íves próbáját hajtották végre egy XV. kerületi telepen. 40 éve végeznek ilyet, eddig nem tűnt fel senkinek.

Két különös villanást lehetett látni Budapest felett kedd este, de a fényjelenséget 100 kilométerről is látni lehetett. Az Időkep.hu számos észlelője megfigyelte az eseményt, amelynek okán sokan vitatkoztak az Időkép Facebook-oldalán.

"Iszonyatos villanás volt, egy pillanatra nappali világosság és valami furcsa hang. Nagyon megijedtem. Nem tudom mi lehetett..." - írja Sohátné Horváth Zsuzsanna. Spanyor Máté is hasonlóan írta le a látottakat: "Óbudán illetve a III. kerületben több helyről is láttuk Pest felé, télnyleg nagyobbnak hatott és sárgább fénynek mint egy normál villám".

Bár az első tippek szerint nagyobb meteor volt a felelős, később pedig az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. kísérleti telepe is gyanús lett, a fényjelenségért a Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézet XV. kerületi kísérleti telepén folyó munkálatok a felelősek – írja az Index. A Veiki munkatársa az Indexnek megerősítette, hogy kedd este is épp folytak a kísérletek, egy nagyfeszültségű szigetelőlánc villamos íves próbáját hajtották végre. „40 éve havonta ötször legalább van ilyen, tegnap a borús idő kicsit felerősítette a próbát kísérő fényjelenséget” – közölte az intézet illetékese.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.