Kisebbséginek jelölt másokat, felfüggesztettet kapott

Jogerősen hat hónap - egy évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta a Nyíregyházi Törvényszék azt a penyigei férfit, aki a 2010-es kisebbségi önkormányzati választáson mások helyett írt alá a választói névjegyzékbe való felvétel iránti kérelmeket - tájékoztatta a törvényszék szóvivője, elnökhelyettese pénteken az MTI-t.

Nyakó Zsuzsanna elmondta: a bíróság egyrendbeli, a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekményben, illetve kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, ezért halmazati büntetésül hat hónap börtönt szabott ki, végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztette.

A tényállás szerint a vádlott képviselőjelöltként akart elindulni a 2010-es települési kisebbségi önkormányzati választáson a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Penyigén. Több penyigei lakost is felkeresett azzal, hogy kérjék a kisebbségi választói jegyékbe való felvételüket, mivel a választás megtartásának a feltétele, hogy legalább harmincan kérjék a jegyzékbe történő felvételét - ismertette Nyakó Zsuzsanna.

A vádlott több választópolgár helyett, azok nevében több, kisebbségi választói jegyzékbe való felvétel iránti kérelmet írt alá. A vádhatóság által bizonyítottan két választópolgár esetében - azok tudta és belegyezése nélkül - a kérelmeken valótlanul nyilatkozott az adott választópolgár cigány kisebbséghez tartozásáról.

A vádiratban szereplő harmadik esetben nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani azt, hogy e helyett a választó helyett is a vádlott írta alá kérelmet - tette hozzá a szóvivő. Ezért a vádlottat ebben a vádpontban felmentette a közokirat-hamisítás bűntette alól a törvényszék.

A bíróság döntését a vádlott és védője, illetve az ügyész is tudomásul vette, így az ítélet jogerős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.