Kisbőröndben jött a szexpénz

Lányonként és havonta hat-hétezer svájci frankot kasszírozott a bűnszervezet, amelyet másfél éves felderítő munka után számolt fel a Nemzeti Nyomozó Iroda. A gyanúsítottak a fiatal nőket embertelen körülmények között dolgoztatták Svájcban, Németországban, Belgiumban és Hollandiában.

A helyi rendőrségtől kapott bűnügyi információk nyomán 2012 nyarán kezdett nyomozást bűnszervezetben elkövetett kerítés és kitartottság gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) D. János (31) taktaszadai lakos és társai ellen. Előzőleg olyan információkhoz jutottak, hogy a társaság döntően 20-25 év körüli nőket toboroz külföldre prostituáltnak. Később kiderült, egy 17 esztendős lányt is kivittek és dolgoztattak a futtatók.

D. János és társai sok más, hasonló tevékenységet végző bűnszervezettel ellentétben soha nem ígértek a hölgyeknek hosztesz- vagy takarítói, esetleg bébiszitteri állást. Mindannyian tudták, hogy prostituáltként kell majd dolgozniuk. Arra azonban aligha számítottak, hogy nyugaton –Szabó Csaba ezredes, az NNI nemzetközi bűnözéssel foglalkozó főosztályának vezetője szerint – embertelen körülmények között kell dolgozniuk.

A lányokat utcai munkára vitték Svájcba, Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Olyan helyekre, ahol ők számítottak erős fiúknak. A bűnszervezet több tagja volt már büntetve erőszakos bűncselekményekért. Voltak azért helyi kapcsolataik, az ő segítségükkel – ameddig lehetett – kerülték a konfliktust a riválisokkal.

A hatfős bűnszervezet tagjai felváltva felügyelték a hölgyek munkáját, amikor egy kuncsafttal végeztek, azonnal elszedték a pénzüket. Időnként kisebb részben banki átutalással, gyakrabban kisebb bőröndökben hozták haza vagy küldték a bevételt.

Nyomozati érdekekre hivatkozva Szabó Csaba nem árulta el, hány olyan lányról tud a rendőrség, akit a D. János-féle bűnszervezet utaztatott külföldi munkára. Csak annyit közölt, hogy több tízről van szó. Miután a rendőrség október 21-én Miskolcon elfogta a bűnszervezet tagjait, mintegy 70 millió forint értékben rendelt el biztosítási intézkedést a bandához tartozó autókra, ingatlanokra.

A külföldre közvetített hölgyek többsége hazatért.Őket tanúként hallgatta ki a rendőrség. Sokan azonban még mindig Nyugat-Európában űzik a legősibb mesterséget. A futtatók előzetes letartóztatásban várják sorsukat, egy büntetőperben akár húsz év szabadságvesztést is kaphatnak.

Becslések négy- és hétezer közé teszik a prostituáltként külföldön dolgozó magyar nők számát. Fiatal lányok kalandvágyból vagy vonzó munkát ígérő hirdetés hatására felkerekednek, s mire kiderül, hogy átverték őket, már késő. Elveszik az útlevelüket, a napi keresetüket is, és veréssel vagy még súlyosabb megtorlással fenyegetik őket, ha a hatóságoktól kérnének segítséget. Másokat a megélhetési gondok kényszerítenek (külföldi) prostitúcióra.

Magyarországon elvileg nem tiltott a prostitúció. Gyakorlatilag az. Törvény mondja ki, hogy a védett intézmények (iskola, kulturális és egészségügyi létesítmények, templomok) 300 méteres körzetét kivéve bárhol felajánlhatják magukat a lányok, ugyanez a törvény azt is kimondja: a szexuális szolgáltatásokat csak a kijelölt türelmi zónában kínálhatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.