Kínai hackerek bénították meg Vietnam két legnagyobb repülőterét

A hackerek a hangosbemondók és a tájékoztató képernyők fölött is átvették a hatalmat és politikai üzeneteket közvetítettek rajtuk.

Ho Si Minh-város és Hanoi repterén gyalázkodó üzeneteket és a vietnami média megfogalmazása szerint „hamis információk” jelentek meg, amelyek a Dél-kínai-tenger bizonyos területei feletti vitnami és fülöp-szigeteki igényeket vitatták.

A hackertámadás miatt használhatatlanná vált a számítógépes beléptető rendszer és manuálisan kellett felvenni az utasokat a járatokra. 

A helyi sajtó úgy tudja, hogy a kínai hackercsoport, a 1937CN áll a július 29-i eset mögött. A csoport először magára vállalta a felelősséget, később azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó az érintettségéről szóló információkat. A szervezetet már több, az országban történt hackertámadással összefüggésbe hozták, és úgy vélik, hogy emögött az eset mögött is kínaiak állnak. 

A számítógépes kalózok támadása valószínűleg válasz a hágai Állandó Választottbíróság döntésére, a testület ugyanis kimondta, hogy Kína nem tarthat igényt a Dél-Kínai tenger Fülöp-szigetekhez tartozó területeire. Bár a bíróság a Fülöp-szigetek javára döntött, Vietnam is vitatj Kína jogát a terület felett, így az egyik fél győzelme valamennyi résztvevőre kihat, és úgy tűnik, most már online is folyik a harc – írja a Huffington Post.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.