Kilövésre felkészülni!

Indítóállásba helyezték kedden a kazahsztáni Bajkonurban azt a hordozórakétát és űrhajót, amely a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) repíti Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletembert.

A tervek szerint csütörtökön indul a bajkonuri űrállomásról a Szojuz TMA-14 űrhajó. A típust egyébként a Nemzetközi Űrállomás (ISS) mentőűrhajójának tervezték.

A Szojuz fedélzetén utazik az amerikai Charles Simonyi, aki már másodszor repül, a küldetés parancsnoka, az orosz Gennagyij Padalka és az amerikai Michael Barratt. A magyar származású, Budapesten született Simonyi már másodszor utazik orosz űrhajón az ISS-re. 2007. április 7-én utazott először az ISS-re. Most 13 napot tölt majd az űrállomáson, és folytatja azokat a kísérleteket, amelyeket első útja során elkezdett. Így például méri majd a testét érő kozmikus sugárterhelést. A méréseket 2007-ben a Pille nevű magyar gyártmányú műszerrel végezte.

Az orosz gyártmányú hordozórakétát és űrhajót vonaton szállították a fagyos közép-ázsiai síkságokon át Bajkonurba. A  hagyományoknak megfelelően a legénység nem vesz részt az ünnepségen, amelyet a kilövőállásba helyezés alkalmából rendeznek.

A Roszkoszmosz vezetője nemrég be is jelentette, hogy  Oroszország a következő években nem fogad űrturistát, mert évekre  előre betelt minden hely a Szojuz űrhajókon, amelyekkel az ISS-t üzemeltető országok hivatásos űrhajósait és csillagászait viszik fel a Föld felett nagyjából 360 kilométer magasan keringő állomásra. A helyeket annak ellenére elkapkodták, hogy a jövőben Oroszország évente nem két, hanem három Szojuz-űrhajót indít az ISS-re.

A bajkonuri kilövőállásra szállítják a Szojuzt
A bajkonuri kilövőállásra szállítják a Szojuzt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.