Kilőtték a szökött farkast

Vasárnap kilőtték azt a farkast, amely szombaton szökött meg a pécsi állatkertből. Az állatkert igazgatója tette ártalmatlanná a farkast, mivel úgy látta, veszélyes lehet a Mecsekben kirándulókra.
Pénteken három farkas érkezett Olaszországból a pécsi állatkertbe, s e három új szerzemény egyike, egy kanfarkas szökött meg szombat délelőtt fél tízkor. A farkas a két és fél méter magas, villanypásztorral védett kerítést megmászva lépett meg. Bár a drót felül 60 centi hosszon, 45 fokban befelé dől, a farkas ezt az akadályt is leküzdötte. Mindezt az egyik ápoló döbbenten nézte végig, s látta, hogy a farkas még percekig futott az állatkert kétméteres kerítése mentén, aztán átugrott ezen a drótfonaton is, és eltűnt az állatkertet övező erdőben. Ezt követően az állatkertet körbevevő parkerdőt megszállták a vadászok és a rendőrök, ám a farkast a fegyveresek sehol sem találták.

A keresés vasárnap sem hozott eredményt, aztán délután fél ötkor az állatkerttől mintegy 3 kilométerre, a Tubes-hegyen látták a kirándulók a farkast. A turisták riasztása nyomán helyszínre érkező rendőrök, vadászok és állatkerti dolgozók átvizsgálták a területet, de a farkas újra eltűnt a sűrűben. Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója öt órakor vette észre, s megpróbált közel férkőzni a tőle 50-60 méterre lévő állathoz. A farkas – mint azt Szatyor kérdésünkre válaszolva elmondta – fenyegető tartást vett fel, és nem tűrte, hogy az igazgató megközelítse. Szatyor attól tartott, hogy az állat újra eltűnik a mind sötétebb erdőben, s előbb-utóbb rátör valakikre, ezért nem várta meg, hogy altató lövedékkel felszerelt munkatársai odaérkezzenek, hanem éles fegyverrel kilőtte a farkast.

– Nagyon sajnálom, de úgy éreztem, így kell döntenem – mondta az igazgató az eset után fél órával.

Arról egyébként nincs hír, hogy a farkas a hét végén valakit megtámadott volna. Ugyanakkor a pécsiekben élénken él az emlék arról a farkasról, amely 1995 decemberében szökött meg az itteni állatkertből, s néhány órával később rátört egy idős asszonyra, aki unokáival sétált az erdőben. A kicsiket védelmező asszony elvérzett, miután a farkas elharapta a kezén az ütőeret, s az unokák egyike maradandó sérülést szenvedett. Azt a farkast egy rendőr lőtte ki a belváros közelében.

A mostani történethez tartozik, hogy a pécsi állatkert tavaly óta zárva van, mivel a létesítmény jelentős felújításon és bővítésen esik át. Az uniós támogatást élvező, másfél milliárdos beruházás az év végén fejeződik be, s a farkasok kifutója már kész van. Eddig a szakemberek úgy gondolták, hogy ez a bevált konvenciók alapján épített kifutó kielégít minden biztonsági követelményt. A szombati szökés okán az állatkert szakemberei újra átnézik a terveket biztonsági szempontból. Az állatkertben egyébként lefolytattak egy belső vizsgálatot, hogy a szombati szökés miatt terhel-e valakit felelősség, ám a kontroll szerint senki sem hibázott, tudtuk meg az igazgatótól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.