Álmukban omlott rájuk a föld

Hatósági közlések szerint kilencvenkilencen életüket vesztették egy földcsuszamlásban Mianmar északi részén, amikor megcsúszott egy jádebányából kihordott törmelék - írja a BBC egy szemtanú beszámolójára hivatkozva.

Az áldozatokat a bányatársaságok által felhalmozott hulladékkupac temette maga Kacsin egyik bányájában. A halottak közül sokan a szemétkupacok környékén élő "kukázók" akik a törmelék közt kutatnak jádekődarabok után, amiket eladhatnak. 

Még több tucat embert keresnek. A nagyszabású mentési munkálatokban segít a mianmari Vöröskereszt, a hadsereg, a rendőrség és a helyi önkéntesek is . Mindannyian a tragédia helyszínén próbálják kiásni a földből az embereket.

Az állami lap, a Global New Light of Myanmar szerint a halálos áldozatok közül sokan a kunyhóikban aludtak, amikor a baleset történt. A tragédia helyi idő szerint hajnali fél négy körül történt és mindössze néhány percig tartott meséli Zaw Moe Htet, egy helyi drágakő-kereskedő, akinek a faluja a baleset helyszínére néz. 

„Még azok is, akik távolabb fekvő falvakban laknak, hallották a tragédia helyszínére igyekvők kiáltozásait. Csak holttesteket látunk mindenhol és senki sem tudja, hányan éltek a környéken" - nyilatkozta az egyik helyi illetékes, Nilar Myint az AFP-nek. Elmondása szerint mindössze egyetlen embert sikerült élve kimenteni a romok alól, de nem sokkal a megtalálása után ő is életét vesztette. A mentést végzők munkáját a rossz időjárás is nehezíti. Htet elmondta, hogy a hatóságoknak komoly problémát jelen az áldozatok azonosítása is, mivel legtöbbjük bevándorló.

„Az áldozatok családja máshol él. Csak ezen a környéken dolgoznak és laknak, de különböző helyekről érkeztek." Egyelőre nem tisztázott az sem, mi okozta a törmelékhalom összeomlását. Mivel rossz az összeköttetés Kacsinnak azon részével, ahol a tragédia történt, így nehéz pontosabbat kideríteni és részleteket megtudni a kialakult helyzetről.

Kacsinban állítják elő a világon a legjobb minőségű jádekövet. Egy októberben a Global Witness nevű érdekvédelmi csoport által közzétett jelentés szerint az itt kitermelt jáde értéke csak a 2014-es évben 31 milliárd dollár volt, ami épp az ország GDP-jének a felét teszi ki. Ennek ellenére az összegnek egy töredéke sem jut el az átlagemberekhez vagy az állami kasszákba.

A bányavidékeken dolgozók számos kihágással vádolják a bányásztársaságokat. Többek közt a bányákban uralkodó egészségügyi és biztonsági körülményekre panaszkodnak, de sérelmezik a gyakori földkisajátításokat is.

A jádebányák környéke sok helyen holdbéli tájjá változik az óriási mértékű környezetkárosítás miatt, amikor a hatalmas fúrók feldúlják a környéket a zöld féldrágakő után. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.