Kilenc hónap előkészíteni, kilenc perc megenni a karácsonyi menüt
Ugyan országonként változik a tipikus karácsonyi menü, de annyi bizonyos, az emberek többsége a karácsonyi ebédet vagy vacsorát szereti leginkább az év összes ünnepi étkezése közül.
Míg nálunk a halászlé, a rántott hal és a töltött káposzta számít hagyományos karácsonyi ételnek, addig az Egyesült Államokban és Kanadában Hálaadás napi fogásokat - egyben sült pulykát különféle édes szószokkal, párolt zöldségeket és húsos pitéket - készítenek karácsonykor is, Spanyolországban a sült hal mellé krumplit és hagymát kínálnak.
Dániában libát és karamelizált krumplit, Portugáliában sózott tőkehalat párolt káposztával és csicseriborsóval, míg Angliában pedig töltött pulykát vagy libát és karácsonyi pudingot fogyasztanak.
Hiába bőséges mindenhol a karácsonyi asztal kínálata, a menü nagy részét mindössze 8 perc 41 másodperc alatt faljuk fel. Ami azonban még ennél is meglepőbb, hogy a hozzávalók vásárlásával 7 óra 42 percet töltünk, míg a köretként felszolgált krumplit már márciusban elültetik - írja a Daily Mail.
Az érdekes felmérést egyik legnagyobb online brit élelmiszerbolt, az Asda készítette, e szerint a karácsonyi vásárlások több mint két hónappal az ünnepek előtt elkezdődnek, az áfonyaszószt, valamint a karácsonyi puding és a piték hozzávalóit a legtöbben már októberben beszerzik. Egy átlagos vásárlónak nyolc nagybevásárlás szükségeltetik, amíg mindent beszerez az ünnepekre, ez pedig közel nyolc órát vesz igénybe.
Ha az asztalra kerülő zöldségeket és húsokat nézzük, megtermelésükhöz mintegy háromnegyed év szükséges. A krumplit, a sárgarépát márciusban vetik, az angolszász országokban ilyenkor is kedvelt kelbimbót júniusban, a december 24-én vagy 25-én készülő pulyka pedig minden bizonnyal júliusban kelt ki a tojásból.