Kilenc jel, hogy sose leszel gazdag

Bárki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy meggazdagodjon. Hogy önt miért nem veti fel a pénz, annak is megvan az oka. Az önerőből milliomossá vált Steve Siebold elárulta a gazdagság receptjét.

Az Independent cikke alapján rábukkanhat a hibára saját életében is, ami miatt eddig még nem lett milliomos!

A megtakarításaira koncentrál és nem a bevételeire

Bár a megtakarítások kulcsfontosságúak a vagyon megalapozásához, azonban nem szabad azokat a kereset elé helyezni. A gazdagok ugyanis az utóbbira koncentrálnak inkább.

"A többség annyira a takarékosság és a kuponok bűvöletében él, hogy a nagy lehetőségeket hagyja elmenni maga mellett" – írja Siebold. Ezzel nem arra biztat, hogy vágják sutba a spórolási praktikákat, hanem hogy gondolkozzanak úgy, mint a vagyonosak. "Ne aggódjon többet azon, hogy nem jön ki a pénzéből, inkább arra koncentráljon, hogy még többet keressen" – szól a jó tanács.

A szakértők által gyakran hangoztatott "nem az számít, hogy mennyit keresel, hanem, hogy mennyit tudsz megtartani" szerinte csak kibúvó. "Ahhoz hogy megtartsd, meg kell keresni a pénzt. A milliomosoknak számos forrásból van bevételük, ehhez pedig okos megtakarítások társulnak."

Nincsenek befektetései 

Az egyik leghatékonyabb pénzkereseti mód a befektetés, és minél hamarabb elkezdi, annál jobb.

"Az átlagos milliomosok az éves bevételük 20 százalékát befektetésekre fordítják. A vagyont nem abban mérik, hogy mennyit kerestél egy év alatt, hanem, hogy hogyan fektetted be és gazdálkodtál vele az idők folyamán" – magyarázza Ramit Sethi a New York Times bestseller könyvében, a Megtanítalak, hogyan legyél gazdagban. "Minél többet tud erre a célra áldozni, annál jobb, de kicsiben is érdemes elkezdeni. Akár a nyugdíj-megtakarításokat is lehet olyan számlán gyűjteni, ahol befektetik a pénzünket."

Állandó fizetése van

Ha eddig azt hitte, hogy a biztos jövedelem a gazdagság alapja, akkor ki kell ábrándítsuk. Az idő alapú bérezés az átlagemberek választása, akik órabérben dolgoznak, vagy a napi nyolc óra munka után kapják a fizetésüket. A gazdagok ezzel szemben az elért teljesítmény alapján kapnak pénzt, gyakran önálló vállalkozók.  

"Míg a gazdagok saját vállalkozást alapítanak és vagyonokat keresnek, addig a tömegek szinte bebiztosítják maguknak a gazdasági középszerűséget az elfogadható fizetésükkel és az éves fizetésemelésükkel" – szól Siebold ítélete.

Olyan dolgokra költ, amiket nem engedhet meg magának

Attól, hogy az életstílusa a lehetőségei felett áll, nem jelenti, hogy gazdag. Ha többet keres vagy béremelést kap, ne kezdjen el költségesebb életvitelt folytatni.

"Addig nem vettem meg az első luxusórámat vagy autómat, amíg a vállalkozásom és a befektetéseim nem biztosítottak több biztos forrást is" – szögezi le a szintén önerőből milliomossá vált Grant Cardone az Entrepreneur-ben. "Az első millióm megszerzése idején még mindig egy Toyota Camry-t vezettem. A munkamorálodról ismerjenek, ne a drága csecsebecséidről."

Valaki más álmát követed, nem a sajátodat

Ha sikeres akar lenni, szeretnie kell, amit csinál. Ez azt jelenti, hogy meg kell találnia és követnie kell a szenvedélyét.

"Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mások, például a szüleik álmait szeretnék beteljesíteni" – magyarázza Thomas C. Corley, aki öt évet szentelt az önerőből vagyont szerző milliomosok kutatásának.

"Ha más elképzeléseit és céljait követi, végül boldogtalan lesz a választott hivatásával" – állítja a Változtasd meg a szokásaidat, változtasd meg az életedet című könyv szerzője. "A teljesítménye és az érte kapott juttatás is tükrözni fogja, ha valamit teljes szívvel csinál."

Alig lép ki a komfortzónájából

Ha vagyont akar szerezni, sikeres szeretne lenni, és azt szeretné, hogy fejlődjön az élete, akkor hozzá kell szoknia a bizonytalansághoz és a kényelmetlenséghez. A gazdagoknak pont a bizonytalanság jelent biztonságot.

"Fizikailag, mentálisan és érzelmileg is a biztonság a középosztály elsődleges célja" – vélekedik Siebold. "Akik nagy formátumban gondolkodnak, hamar belátják, hogy a biztonságigény végzetes lehet. Megtanulnak együtt élni a folyamatos bizonytalansággal."

Nincsenek világos céljai

A pénz nem fog egyszer csak az ölébe hullani. Meg kell dolgozni érte. Ha vagyonra szeretne szert tenni, akkor nagyon pontos és tisztán megfogalmazott célokkal kell rendelkeznie, mielőtt pénzügyi tervet készít, hogy elérje azokat.

"A gazdagok a vagyonszerzés iránt elkötelezettek. Ez koncentrációt, bátorságot, tudást és rengeteg erőfeszítést igényel, de nem lehetetlen, ha világosak az elképzelései és a céljai" – biztat T. Harv Eker milliomos. "A legtöbb ember azért nem kapja meg, amit akar, mert mert egyszerűen nem tudja, mit akar. A gazdagok pontosan tudják."

Előbb költ és csak aztán tesz félre

"Az emberek többsége, amint keres egy dollárt, először kifizet mindenki mást" – vázolja Az automatikus milliomos szerzője, a maga is önerőből milliomossá vált David Bach. "Kifizetik a főbérlőt, a hitelkártya-tartozást, a telefonszámlát, az adókat stb, stb."

"Ehelyett először félre kell tenni legalább a bevételei 10 százalékát, aztán kifizetni a szükségeseket. Ez egy idő után automatikussá válik. Az ember nem is látja a pénzt, és megtanul nélküle élni" – legalábbis Bach ezt állítja.

Nem hiszi el, hogy ön is lehet gazdag

"Az átlagemberek azt hiszik, hogy a gazdagság olyan privilégium, ami csak a szerencsés keveseknek jár. Az igazság azonban az, hogy egy kapitalista országban minden joga megvan hozzá, hogy vagyont szerezzen, ha mások számára is értéket teremt" – foglalja össze Siebold. 

Tegye fel magának a kérdést: Miért ne én? Kezdjen el nagyban gondolkozni! Tegye magasra a mércét! Miért ne lehetne önnek is 1 milliója?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.