Kiküldték a vak férfi kutyáját a János Kórház büféjéből

Kellemetlen élményben volt része múlt hét kedden egy vak férfinak a János Kórház büféjében. Vakvezető kutyája állítólag zavart másokat, ezért kiküldték őket a helyiségből.

A vakon született Norbert egy vizsgálatra érkezett az intézménye egy barátja és vakvezető kutyája, Luna kíséretében. A főbejárat melletti büfébe betérve Norberték üdítőt és ennivalót vettek, majd miután fizettek, az egyik alkalmazott megkérte őket, hogy menjenek ki, mert a kutya zavarja a többi vendéget.

A vak fiú a hvg.hu-nak azt mondta, hogy ők ilyesmit nem tapasztaltak, de jobb a békesség alapon, és mivel amúgy is szívesen küldtek volna a teraszra, eleget tettek a kérésnek. Norbert a lapnak elmondta, hogy a helyzetet méltatlannak tartja, főleg, hogy a vakvezető ebekre vonatkozó 27/2009-es SZMM rendelet értelmében ezek a munkakutyák csak "a lakosságtól elzárt területekre" nem vihetőek be. Kórház esetében ilyen például az intenzív- vagy az újszülött osztály, ahová egyébként akármelyik kétlápú sem léphet be.

A lap megkereste a Szent János Kórházat is. Az intézmény azt közölte, hogy a büfét egy külső cég üzemelteti, a megkeresést nekik továbbították. A büfések még nem válaszoltak.

Schiff Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől elmondta, hogy egy vakvezető kutya a rendelet szövege szerint csakis akkor küldhető ki egy olyan helyről, ahol jogszerűen tartózkodik, ha az ott lévők testi épségét veszélyezteti.

Ugyanakkor egy kiképzett, levizsgáztatott kutyánál nem fordulhat elő, hogy agresszívan vagy másokat zavaróan viselkedjen.

A vakvezető ebet egyébként „munka közben" hámban kell tartani és a gazdája nem eresztheti szabadon még egy parkban sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.