Szigorították a kijárási tilalmat Baltimore-ban

A 14 év alatti gyerekeknek este 9-re, a 16 év alatti fiataloknak pedig munkanapokon este 10-re, hétvégén és nyári szünetben legkésőbb 11-re otthon kell lenniük az augusztus 8-án este elfogadott törvény értelmében.

"Este 8 körül már sötétedik" – mondja Nicole Williams, akinek 8 éves kisfia körülötte szaladgál. "Ugyan mi oka lenne egy gyereknek ilyenkor kint lenni?" – teszi fel a kérdést. Ez a véleménye a város polgármesterének, Stephanie Rawlings-Blakes-nek is, aki úgy gondolja, hogy a törvénynek köszönhetően a gyerekek távol maradnak a tűzvonaltól, Baltimore-ban ugyanis igen magas az erőszakos bűncselekmények száma.

A pénteken elfogadott törvény megosztja az embereket. A szülők nagy része egyetért a szigorítással. Az elmúlt 20 évben érvényben lévő, fiatalkorúakra vonatkozó kijárási tilalom értelmében a 17 év alattiaknak 11 órára kellett hazaérniük hétközben, hétvégén és az iskolai szünetekben pedig éjfélig csavaroghattak barátaikkal.

Mostantól azonban jóval korábban otthon kell lenniük, kivéve, ha szüleikkel vagy gyámjukkal mennek valahová és éjszakába nyúlik a program. A tilalmat megszegő gyerekeket a rendőrök igazoltatás után úgynevezett rekreációs központba szállítják, itt kell megvárniuk családjukat. S míg valaki eljön értük, sporttal vagy számítógépes játékokkal üthetik el az időt. A csellengők szüleit minden esetben felelősségre vonják, 30 és 500 dollár közötti pénzbírságot kell fizetniük, de ezt is megúszhatják, ha állami tanácsadáson vesznek részt.

„Úgy gondolom, hogy bizonyos esetekben nem fair a kijárási tilalom, mert az emberek kint szeretnének szórakozni. Néha viszont az, hiszen hároméves gyerekekre lőnek az utcán" –mondta a The Baltimore Sun riporterének a 11 éves Kayla Booker utalva az augusztus eleji esetre, amikor valaki tüzet nyitott egy autóból, és halálos lövés ért egy hároméves kislányt.

Több jogvédő csoport is kritizálja a törvényt. Az egyik ellenérv , hogy a törvény megengedi, hogy a rendőrök bárkit megállítsanak és igazoltassanak bármilyen bűntény gyanúja nélkül. Mások azt kifogásolják, hogy a rekreációs központok csupán éjjel üzemelnek, és nem adnak lehetőségeket nappali programok szervezésére.

Néhány szülőnek sem tetszik az új rendszer. "Mi lesz, ha a kisbabám az éjszaka közepén lesz beteg, és a 16 éves fiamnak kell elmennie a gyógyszertárba?" – teszi fel a kérdést a Reuters riporterének Kim Johnson, egyedülálló anyuka.

Rawlings-Blake polgármester és a baltimore-i rendőrség azonban igyekszik mindenkit megnyugtatni. Hangsúlyozzák, semmi sem változik az előző kijárási tilalomhoz képest, csupán az abban foglalt időpontok. A rendőrök pedig elsősorban azokra a gyerekekre koncentrálnak majd, akik veszélyes szituációba keveredtek, vagy akik gyanúsan viselkednek, és feltételezhető, hogy bűncselekményt követtek el vagy épp rosszban sántikálnak. Kiemelték, hogy minden gyereket tisztelettudóan, udvariasan szólítanak majd meg, és nem fogják üldözni azokat sem, akik elszaladnak előlük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.