Kihúzzák a dugót: télen kisebb a Tisza-tó

Több mint egy méterrel csökkentik a Tisza-tó vízszintjét télre. Tavaszig 610 centi mély lesz a tó Kisköre felsőnél.

Megkezdődött hétfőn a Tisza-tó téli időszakra meghatározott és jövő tavaszig érvényben lévő vízszintjének beállítása; a november közepéig tartó művelet során több tíz millió köbméter vizet engednek le a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározóból - közölte a szolnoki központú Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) sajtóreferense.

Szécsi Kata tájékoztatása szerint a vízszint csökkentésére azért van szükség, hogy a téli időjárás okozta veszélyeket elhárítsák, elsősorban, hogy megakadályozzák a tavon kialakuló jégtakaró partrombolását.

Naponta öt-nyolc centimétert apad majd a Tisza-tó, ezt a mértéket a vízjárásra, a hidrometeorológiai helyzetre és a halvándorlásra tekintettel módosíthatják.

A Tisza-tó téli vízszintjének mértékét a Köti-kövizig a part menti önkormányzatokkal, a hatóságokkal, a létesítmény-üzemeltetőkkel, a horgász- és turisztikai szervezetekkel előzetesen egyeztette, az ürítési tervet a velük való egyetértésben határozta meg.

A vízszintet 1,15 méterrel csökkentik: ezután a Kisköre felső vízmércén 610 centiméter körüli lesz a vízállás.

A tározótó tavaszi vízszintre emelését 2009. március közepére-végére tervezik. A műveletek végrehajtását egy esetleges árhullám levonulása befolyásolhatja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.