Csajos és habos az ország cukormentes tortája

A cukorbetegek is bátran fogyaszthatják Magyarország Tortáját, az idén ugyanis kétféle süteményt is készítettek a cukrászok az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

A milotai mézes grillázstorta nyerte el idén a Magyarország Tortája címet, melynek meghatározott alapanyaga a dió volt. Bacskó Szilárd és a budapesti Major cukrászda nyertes tortájában a kétféle krém - mézes és pralinés - között vékony, roppanós betét található. Minden egyes torta 30 dekagramm diót tartalmaz majd - hangsúlyozta Pataki László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.

Magyarország Cukormentes Tortája
Magyarország Cukormentes Tortája

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: a tönkölybúzás-joghurtos kenyér kovászos eljárással készül és csak természetes anyagokat tartalmaz. A nyertes kenyér előállítója Rábai Gábor, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa és fia, ifjabb Rábai Gábor. A rendezvényen eladott termékekből összegyűlt bevétel egy részét a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak ajánlják fel - tette hozzá.

A Nándori László által készített ribizlihabos-almás réteges torta egy-egy szeletében mintegy 130 kalória van, a desszert nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert sem - közölte közölte Katona Éva, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kommunikációs vezetője.

Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy idén Budapesten négy kilövési pontról - három uszályról és a Lánchídról - indítják a rakétákat az augusztus 20-i nemzeti ünnep zárásaként. A fővárosi és balatoni tűzijáték kísérőzenéjét Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző komponálta - tette hozzá.

A tűzijáték zenéjének előadásában közreműködik mások mellett a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar, az Akadémiai Kórustársaság tagjai, Szokolay Dongó Balázs, Szirtes Edina Mókus, Andrejszki Judit és a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói. A Tűzijáték-szvit többször visszatérő főtémája az Ó, Szent István dicsértessél kezdetű moldvai csángó népdal, a tételek között helyet kap a Tavaszi szél és az Elmegyek, elmegyek népdalok rendhagyó megzenésítése is. Munkácsy Mihály festőművészről a zenemű fináléjában az Aranyecset című tétel emlékezik meg - ismertette a részleteket Havasi Balázs.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az este 9 órakor kezdődő tűzijátékhoz komponált zenét a Petőfi Rádió felvételről sugározza. Horváth Vanda, a Petőfi Rádió főszerkesztője elmondta: a csatorna háromnapos műsorfolyammal készül az Együtt az ország szlogen bűvöletében, hogy az ország minden területén élő ember érezze augusztus 20. ünnepi hangulatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.