Priklopil meztelenül ugráltatta Natascha Kampuscht

Peter Reichard újságíró hétfőn megjelenő könyvében a felvételek alapján úgy véli, hogy a lány elrablója, Priklopil nem volt pedofil. A könyvben szó esik arról is, hogy a rendőrség rögtön az eltűnése után rábukkanhatott volna a tíz éves gyerekre, ha hallgat az egyik rendőr tippjére.

A gyerekrabló házának 2006-os átkutatásakor találta a rendőrség a videókazettákat, amiken a lány mindennapjaiból kaphatunk képet: Natascha a fogvatartója utasításait követve meztelenül jár-kel, tornázik - írja a Local.

Az akkor tíz éves Natascha Kampuscht 1998-ban az iskolába menet, az utcáról rabolta el Wolfgang Priklopil. A férfi a háza pincéjébe zárta a gyereket, aki 2006-ban szökött meg. A 44 éves férfi öngyilkos lett, mielőtt felelősségre vonhatták volna.

A Priklopil fogságában töltött évekről Natascha könyvet írt, amelyből film is készült 3096 nap címmel. A lány visszaemlékezései a videók alapján pontosak. 

Annak ellenére, hogy a férfi elektronikai műszerész volt, a videón kívül szinte nem is volt elektronikai eszköz a házban a rendőrségi házkutatáskor. A falból kábelek lógtak, amik arra engedtek következtetni, hogy több gép is volt, de azokat nem találták meg a nyomozók.

Kiderült, hogy a rendőrség nem figyelte tovább a házat, miután a férfi egy vonat elé ugrott és meghalt. Sőt, egy barátját be is engedték a lakásba, hogy elvigyen bizonyos dolgokat.

Csak egy Commodore 64 számítógép maradt, memória kártya nélkül, egy Canon MV-5 videó kamera, három MiniDV kazetta és 6-8 VHS. Utóbbiakon Karácsony, Húsvét és Születésnap feliratokkal és egy évszámmal. Egy felvételen pedig Wolfgang Priklopil látható, amit egy másik férfival síel.

A videók létezéséről az egyik nyomozásban résztvevő rendőr beszélt. Elmondása szerint a házkutatáskor talált felvételeken a férfi azt örökítette meg, ahogy a karácsonyt, a húsvétot, vagy a lány születésnapját ünneplik. Valamennyi felvétel a házban készült. 

A videókon szolgának nevezi Nataschát. "Alázatosan engedelmeskedik, mindig szerető és engedelmes" - hallható az egyiken, ahogy a lányhoz beszél.

A szökése előtti karácsonyon, 2005-ben készült filmen látható, ahogy Natascha karácsonyfát díszít, gyertyát gyújt, majd a férfi parancsára énekel is. A majdnem 18 éves Kampusch még szinte kislánynak tűnik. A lány mesterkélten beszél németül és szinte meztelen, ami látni engedi, hogy erősen alultáplált.  

Más felvételek tanúsága szerint a férfi, aki gyakran kövérnek nevezi, addig éheztette, amíg legyengült, vagy épp teljesen vagy félig meztelenül tornáztatta. A lánynak különböző házimunkákat is el kellett végeznie, még a ház renoválásánál is segítenie kellett. Ő főzött a férfira, aki mellett ott kellett ülnie és néznie, ahogy a férfi eszik, csak a születésnapján ehetett ő is.

Nem csak éheztette, de alkalmanként kegyetlenül meg is verte a lányt. Szóban szinte folyamatosan bántalmazta, hogy éreztesse vele alávetett helyzetét. A férfi elhitette vele, a ház tele van riasztókkal és robbanószerkezetekkel, hogy a lánynak eszébe se jusson megszökni. 

Natascha szabadulásának 10 éves évfordulója előtt 5 hónappal megjelent könyv szerzője azt állítja, hogy a rendőrség kapott egy fülest a lány hollétéről, méghozzá házon belülről. Egy rendőrkutya gondozó jelentette a feletteseinek, hogy Priklopil is gyanús. A személyes véleménye szerint a férfi perverz volt, a bejelentését azonban figyelmen kívül hagyták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.