Kicsi a mag, de erős

A csírát gyakran nevezik mindent adó tápláléknak. Megannyi ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, melyek mind természetes formában vannak jelen, így a szervezet könnyen hasznosítja. Nincs benne viszont zsír és koleszterin, nem hizlal, így a fogyókúrázók étrendjébe is beilleszthető.

A mag ősidők óta az új élet kezdetét jelképezi, éppen ezért óriási tisztelet övezte már az ókorban is. A sírokba csírázó gabonát temettek a halottak mellé, ezzel is jelképezve az újjászületést, Ázsiában pedig már időszámításunk előtt 3000-ben csíráztattak gyógyászatban betöltött szerepe miatt. A legendás kínai császár, Sheng-Nung pedig részletesen leírta könyvében, hogy a csíráknak rendkívül sokoldalú gyógyító hatása van, és salaktalanítják a szervezetet.

Csírák még a földben
Bean sprouts are displayed at a soya farm in Brussels June 7, 2011. The outbreak of E.coli in northern Germany has crippled exports as uncertainty about the cause of the killer bug, most recently attributed to eating organic bean sprouts, added to the difficulties faced by farmers, distributors and retailers. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: HEALTH AGRICULTURE BUSINESS)

A föníciaiak is fogyasztottak csírákat hosszú hajózásaik alatt, így teremtve meg a friss, nyers táplálékot. Cook kapitány a savanyított káposzta mellett csíráztatott árpából készített itallal előzte meg a rettegett betegséget, a skorbutot. A második világháború idején a brit és az amerikai kormány egyaránt elismerte a csíráztatott magvak jelentőségét, de az igazi áttörést dr. Clive McKay táplálkozáskutató kutatásai jelentették. A doktor számos kísérlettel bizonyította, hogy a csíráknak páratlan vitamintartalmuk van.

A csírák megannyi ásványi anyagot (pl.: kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, szilícium, kálium) és vitamint (A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, K-, U-vitamin) tartalmaznak. A csírák ezenkívül gazdagok rostban, kiváló növényi fehérje-, illetve telítetlenzsírsav-források is. Számos olyan enzimet tartalmaznak, amelyek képesek a betegségek által kiváltott enzimhiány pótlására. A nyers zöldségek és gyümölcsök sajnos csak kis részét képezik táplálkozásunknak. Főzés vagy akár csak melegítés során (40 C fok felett) az ételben található élő enzimek elpusztulnak, és a szervezetnek magának kell megoldani az emésztést.

Olcsó életerő, avagy csíráztassunk otthon!

Manapság egyre nagyobb érdeklődés övezi az egészséges táplálkozást és a természetes élelmiszereket. Tulajdonságai révén a csíra éppen ideális választás, hiszen már kis mennyiségben fogyasztva is magas tápértékű eleme lehet táplálkozásunknak. A bioboltokban előre csíráztatott magokat is vásárolhatunk, de sokkal egyszerűbb és olcsóbb, ha mi magunk készítjük el a fogyasztani kívánt csírát.

A magok enzimjei csírázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul át, fehérjéjük aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlik. Mindössze 2 órai csírázás után a magok C-vitamin-tartalma 27-szeresére, karotintartalma 200%-kal, B-vitamin-tartalma 50%-kal, E-vitamin-tartalma 120%-kal nőhet. A csíráztatott gabonákban, magokban található dimetoxi-benzokinon és hidrokinon az aszkorbinsavval együtt képes a legyengült szervezet megerősítésére.

A csíráztatás egyszerű művelet, bárki elkezdheti. A kiválasztott magvakat öbltsük le folyó víz alatt, majd áztassuk be 12 órára. Ezután önstük le a magokról a vizet, és tegyük egy megfelelő méretű tálkába. Erre azért fontos figyelni, mert a csírák a magok eredeti térfogatának közel ötszörösére növekednek. Tegyük az edényt fényre (de ne tűző napra!), és öntözzük naponta kétszer langyos, lehetőség szerint tisztított vízzel. A vizet viszont mindig csöpögtessük le, mert ha a víz megáll a csírák alatt, azok rothadásnak indulhatnak. 4-5 nap múlva már fogyaszthatjuk is saját nevelésű csíráinkat. 20 dkg magból körülbelül 1 kg csíra lesz, ami hűtőben egy hétig is eltartható!

Emésztéskönnyítő árpa, idegrendszert erősítő búza

Az egyes csírafajtáknak különbözik az ízük, léteznek közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős zamatúak is. A csírák íze hasonlít az adott mag növényének ízéhez, például a retekcsíra olyan, mintha valóban retket enne az ember, a zsázsának pedig enyhén csípős az íze. Ám a csírák nemcsak ebben térnek el, más-más a szervezetre gyakorolt jótékony hatásuk is.

Az egyik legsokoldalúbb csírafajta az árpa. Emésztést segítő enzimeket és élelmi rostokat tartalmaz, amelyek támogatják a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segítik a teltségérzet kialakulását. Glikémiás indexe rendkívül alacsony, rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a normál vércukor-, vérlipidszint (triglycerid) és testtömeg megtartásához. Hosszantartó energiával tölt fel. A búzacsíra májvédő, méregtelenítő hatásáról ismert, ezenkívül baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása is van. Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kálciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és antioxidánsokat. Jó hatással van a hormonok működésére, és erősíti az idegrendszert.

A brokkolicsíra gátolja a gyomorfekély, a vesehomok és vesekő kialakulását, és csökkenti a koleszterinszintet. Fogyasztása vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatással bír. Magas kálciumtartalma jó hatással van a vázrendszerre. A hajdinacsírában B-, C-, E-komplex-vitaminok, kálium, foszfor és vas található. Magas a fehérjetartalma, méregteleníti a szervezetet, magas lecitintartalma bontja az érfalakon keletkezett lerakódásokat. A napraforgócsíra tisztító, méregtelenítő és vízhajtó hatású. Magas foszfor- és kalciumtartalma jótékony a csontoknak és a fogaknak. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, B-, D- és E-vitamint, ásványi anyagok közül jódot, rezet, cinket, vasat, foszfort, kálciumot és niacint.

Kiemelkedően magas foszfortartalmáról közismert a retekcsíra. A mustármaghoz hasonlóan természetes antibakteriális hatással bír, nátha esetén kiválóan oldja a nyáklerakódásokat, hatóanyagai tisztítják a pattanásos bőrt. A vöröshagymacsíra a vitaminok és ásványi anyagok mellett nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt. Gyorsítja a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását, segíti a sérült bőr rege­nerálódását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, erősíti az immunrendszer működését. Természetes antibiotikum, izzasztó hatású, tisztítja a vért és a májat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.