Kiállt a mosogatófiú mellett a világ legjobb éttermének séfje

Átadták a világ 50 legjobb éttermének járó díjakat Londonban. Az élen a dán Noma végzett, amely letaszította a trónról Ferran Adrià éttermét, az elBullit. Gordon Ramsay idén sem jutott be az ötvenes élmezőnybe.

„Koppenhága többé nem a gasztronómiai földalatti utolsó állomása" - méltatta a teljesítményt a brit Restaurant Magazine, amely évente felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. René Redzepi étterme, a Noma tavaly harmadik volt a listán, idén viszont az első helyet szerezte meg: a zsűri indoklása szerint ugyanis a világ éttermei közül jelenleg a legmaradandóbb gasztronómiai élményt kínálja. A kikötői raktárból átalakított koppenhágai étterem 2006-ban a 33. helyen debütált a listán, azóta töretlen a sikere.

René Redzepi átveszi a díjat - Ali csak a pólón lehetett jelen
London, 2010. április 27. René REDZEPI, a koppenhágai Noma étterem főszakácsa mosolyog, miután étterme az első helyen végzett a Világ 50 Legjobb Étterme 2010-es szavazásának eredményeképpen a londoni City városházáján 2010. április 26-án. A pólótrikóján ghánai mosogatójának, Alinak a képe látható, aki nem kapott brit vízumot, ezért nem tudott részt venni az ünnepségen. (MTI/EPA/Daniel Deme)

A világ legjobb éttermeinek rangsorát Londonban hirdették ki, az ötvenes listát minden évben egy több száz főből álló zsűri állítja össze, amely kritikusokból, gasztronómiai szakírókból és séfekből áll. Idén a dobogó második fokára csúszott az eddigi éllovas, a nemrég bezárt spanyol elBulli - ahol azelőtt egyébként René Redzepi is dolgozott. Az elBulli tulajdonosa, Ferran Adrià mégsem távozott elismerés nélkül: a molekuláris gasztronómia úttörőjét az évtized séfjének kiáltották ki. A harmadik helyen Heston Bulemthal Fat Duck nevű étterme végzett - annak ellenére, hogy tavaly februárban ideiglenesen be kellett zárni, miután négyszáz vendég kapott ételmérgezést, írja a Guardian.

A díjnyertes séf a skandináv konyha megújítását tűzte ki célul, éttermében többek között pézsmatulokkal, füstölt velővel, fogassal, éretlen fekete bodzával, szárított kagylóval és vízitormával kápráztatja el az ínyenc közönséget. „Redzepi egy teljesen különleges dologgal próbálkozik: szeretné újra felfedezni az északi konyhaművészetet. Ez egy egyedi és kreatív ötlet. Sokan visznek szezonális helyi alapanyagokra épülő konyhát, ám Redzepi ezt egy magasabb szintre emelte" - nyilatkozta Richard Vines ítész, a Bloomberg étteremkritikusa.

A Noma séfje és hét főből álló stábja a gálán azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a díjat az étteremben dolgozó ghánai származású mosogatófiú, Ali képével díszített pólóban vették át, írja a BigHospitality. A mosogatófiú ugyanis nem kapott vízumot Nagy-Britanniába, így nem vehetett részt az ünnepélyen. „Amikor hét évvel ezelőtt elindítottuk az éttermet, egyikünk sem hitte volna, hogy ilyen sokra visszük. A sikerünk azt bizonyítja, semmi sem lehetetlen, ha a megfelelő emberekből álló csapattal dolgozol és olyan emberekkel veszed körül magad, akik állandóan fejlődni szeretnének" - mondta Redzepi.

Redzepi sikerének egyik titka, hogy csakis Svédországból, Dániából, Izlandról, Norvégiából és Finnországból származó alapanyagokat használ. Jól kiépített beszállítói hálózattal dolgozik, így a különleges fűszernövényeket és tengeri herkentyűket kizárólag helyi termelőktől szerzi be. Ez a szigorú rendszer óriási szabadságot nyújt számára - nyilatkozta egyszer az Observer kritikusának. „A szűk keretek arra késztetnek, hogy használjam a képzelőerőmet" - mondta.

A lista meglepetése, hogy a tavalyinál eggyel kevesebb, mindössze három angol étterem szerepel rajta. Ismét hiányzik a hírhedt Gordon Ramsay neve, akinek négy kontinensen összesen 20 étterme van és számos tévéműsort is vezet. A sztárszakácsnak utoljára két évvel ezelőtt sikerült bekerülnie az élmezőnybe, akkor a tizenharmadik lett.

A legjobb tíz étterem között négy spanyol szerepel a listán. Ázsia legjobbja a 24. helyre került Les Creations de Narisawa japán étterem. Az ötvenbe bekerült még két ausztrál étterem - mindkettő Sydneyből - és a kilencéves múltra visszatekintő ranglista történetében először egy mexikóvárosi is.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.