Kiadják Franciaországnak az orosz anyát

A Fővárosi Bíróság úgy döntött, ki kell adni Franciaországnak az orosz anyát, aki elrabolta közös kislányukat francia férjétől, de Tiszabecsnél a magyar hatóságok föltartóztatták, amikor Ukrajnába csempészte volna a gyermeket.

A Fővárosi Bíróság szerdai, nem jogerős döntése értelmében Magyarország átadja Franciaországnak Irina Belenykaját; az áprilisban Magyarországon elfogott orosz állampolgárságú anyát azzal gyanúsítják, hogy hároméves lányát Franciaországban erőszakkal elvette az apjától. Tíz napon belül kellene átadni Franciaországnak, de Irina Belenykaja és ügyvédje fellebbezett a döntés ellen, bíróság soron kívül terjeszti fel a táblabíróságra az ügyet, így az átadásról a végső szót a Fővárosi Ítélőtábla mondja majd ki valószínűleg a jövő héten.

Irina Belenykaja ellen két elfogatóparancsot adtak ki a francia hatóságok. Az egyiket azért, mert még 2007 decemberében, miközben a házaspár válása folyamatban volt, a nő Oroszországba vitte a lányt annak ellenére, hogy a francia bíróság döntése értelmében ezt az apa beleegyezése nélkül nem tehette volna meg. A másodikat azért, mert a dél-franciaországi Arles-ban a nő és két férfi megtámadták a leány apját, majd a gyermekkel elmenekültek.

Belenykaja ügyvédje a tárgyaláson ismételten azt kérte: a bíróság tagadja meg az európai elfogatóparancs végrehajtását és helyezze szabadlábra védencét. Arra hivatkozott, hogy ez a bűncselekmény egyfajta állapot-bűncselekmény, amely Magyarországon szűnt meg azzal, hogy a nőt feltartóztatták és a gyereket visszaadták az apjának, s ebben az esetben az ügyészségnek lehetősége lenne arra, hogy eljárást indítson.

Ezzel kapcsolatban a bíró kifejtette, az ügyészség sem szóban, sem írásban nem terjesztett elő ilyet, továbbá a Magyarországon súlyos testi sértésnek minősülő Arles-ban történt bűncselekmény miatt ez a kérdés fel sem merül. A bíróság álláspontja szerint az európai elfogatóparancs alapján az átadásnak nincs akadálya, semmilyen kizáró ok nem merült fel. Az Ügyvédtől származó információ szerint a tárgyalást követően zárt ajtók mögött úgynevezett „békeszerződést" írtak alá, amellyel a szülők a lány családjogi helyzetét kívánják rendezni. Ennek pontos tartalmáról azonban nem beszélt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.