Kiadják El Chapót az Egyesült Államoknak

A mexikói kormány úgy döntött, hogy az Egyesült Államok folytathatja le a drogkartell fejének perét, azzal a feltétellel, hogy nem ítélik halálra.

Joaquin „El Chapo” Guzman gyilkosság és csempészet vádjával áll bíróság elé Amerikában - írta a BBC. A drogbáró ügyvédei már jelezték, hogy fellebbeznek a döntés ellen. Ez azt jelenti, hogy még hónapokig elhúzódhat a procedúra.

A Köpcösnek (El Chapo) becézett bűnözőt januárban kapták el, miután hat hónappal korábban egy földalatti alagúton keresztül szökött el egy különlegesen őrzött cellából. A mexikóiak májusban szállították át egy, az amerikai határhoz közeli börtönbe, Ciudad Juarezbe. Tagadták azonban a vádakat, hogy ez már a kiadatást előkészítő lépés volt a kormány részéről.

Guzmán ellen hét szövetségi ügyész emel majd vádat. A fentieken kívül pénzmosással, illetve kábítószer és fegyverbirtoklással is vádolják. Ügyvédje, Juan Pablo Badillo, a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a következő napokban számos beadványt fog benyújtani az ügyben. A mexikói külügyminiszter közlése szerint az Egyesült Államok garantálta, hogy Guzmánt a kiadatása esetén nem ítélik halálra. 

A hihetetlen - tökéletesen kiépített alagúton át végrehajtott - szökéseiről híres Guzman az Egyesült Államok és Mexikóban tevékenykedő Sinaloa kartell fejeként tevékenykedett. Legutóbb akkor sikerült elkapni, amikor a saját életének megfilmesítéséről tárgyalt néhány hollywoodi filmessekel, köztük az Oscar-díjas színésszel, Sean Penn-nel. Állítólag Penn segített is a kézre kerítésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.