Kiadhatják az egyik legnagyobb illegális fájlmegosztó alapítóját

Az új-zélandi hatóság döntése alapján kiadható az Egyesült Államoknak Kim Dotcom, a Megaupload illegális fájlmegosztó alapítója, akit szerzői jogi bűncselekményekkel, pénzmosással és zsarolással is vádolnak.

A testület négy évvel azután született, hogy az új-zélandi rendőrség házkutatást tartott Kim Dotcom aucklandi házában az FBI megkeresésére. Az amerikai hatóságok leállították a férfi által üzemeltetett fájlmegosztót, ahonnan filmeket és zeneszámokat tölthettek le illegálisan az internetezők.

Az amerikai vád szerint Kim Dotcom és társai több mint 500 millió dolláros kárt okoztak a film- és zenekiadóknak, amivel ők maguk több mint 175 milliós haszonra tettek szert.

Az új-zélandi bíróság kimondta, hogy a Megaupload vezetője, és három kollégája kiadható az Egyesült Államoknak, mivel az ellenük felhozott vádak megalapozottnak bizonyultak - számol be a Guardian.

"Csalódott vagyok" - mondta Dotcom az újságírók kereszttüzében, amikor elhagyta a bíróságot, és megígérte, hogy harcolni fog a döntés ellen, majd boldog karácsonyt kívánt mindenkinek. Az üzletember ügyvédei is jelezték, hogy nem értenek egyet a bíró által hozott ítélettel, ezért fellebbeznek.

A világ egyik legnagyobb fájlmegosztójának számító Megaupload oldalát 2012-ben kapcsolták le az Egyesült Államok hatóságai, amire nem késett a válasz sem. Az Anonymous hackercsoport megbénította az amerikai igazságügyi minisztérium, az FBI és a világ legnagyobb zeneipari cége, a Universal Music honlapját. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.