Pedofil tanár: ki kapja a tízezer dolláros nyomravezetői díjat?

A Diana utcai Általános Iskolában és Gimnáziumban tanított a körözött pedofil angol tanár.

Angol nyelvterületről származó oktató biztosítására egy nyelviskolával volt szerződése a Diana utcai Általános Iskola és Gimnáziumnak - közölte az oktatási intézmény. Ebben az intézményben dolgozott az FBI által körözött pedofil tanár. A nyelviskola által küldött oktató rendelkezett a megfelelő dokumentumokkal - olvasható az iskola szűkszavú közleményben.

Kedd este Budapesten fogták el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói azt a pedofil férfit, akit az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) több éve keresett. Nahalkó József, a BRFK gyermek- és ifjúságvédelmi osztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a férfi egy éve bujkálhatott Magyarországon.

Az 1954-es születésű John D. Clarkot a VII. kerületi Akácfa utcában fogták el kedden 19 óra körül, névtelen bejelentés nyomán - mondta Nahalkó József.

Közölte, a férfit a rendőrök felismerték, majd igazoltatták, és átvizsgálták a ruháját, amelyben megtalálták saját útlevelének a másolatát. Ezek alapján előállították, éjszaka őrizetbe vették, majd felvették az FBI nyomozóival a kapcsolatot.

A férfi az FBI Top 100-as listáján szereplő elkövető, az Amerikai Egyesült Államokban több szexuális, pedofil, nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetése miatt keresték több éve. Ellene az Interpol is elfogató parancsot adott ki - mondta Nahalkó József, aki szerint a férfi dörzsölt, simulékony és intelligens.

Szólt arról, hogy John D. Clark Európában más államokban is bujkált már korábban. Általában angoltanárként próbált elhelyezkedni, és ilyen módon "pedofil hajlamait kielégítve" gyermekek közelében tudott tartózkodni. Magyarországon "egy budai iskolában" angoltanárként dolgozott.

Az angoltanár fényképére internetet böngésző diákok leltek rá az FBI honlapján, amelyet csak érdekességképpen nézegettek. Felismerték tanárukat, de ez az információ nem közvetlenül a rendőrségen "csapódott le". A rendőrség ugyanis egy névtelen bejelentés után kezdett a keresésébe. A bejelentő egyébként egy újságban látta meg annak a férfinek a képét, akit már többször látott a környéken. De közben a férfi megneszelhette, hogy környeztében felismerték, mert nyomtalanul eltűnt. Ezután kezdték meg a keresését - mondta Nahalkó József.

A férfit szerdán átadják az Interpol-irodának, és kezdeményezik a kiadatási eljárás megindítását. Vizsgálják azt is, hogy Magyarországon követett-e el bármilyen szexuális bűncselekményt.

Az FBI dönt majd arról is, ki kaphatja meg a nyomravezetőnek felajánlott jutalmat. A nyomravezetői díj összege az FBI honlapja szerint 10 ezer dollár.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.