Ki az a Mideo Cruz, és miért akarják meglincselni?

Mideo Cruzt legutóbbi munkája, a 'Poleteismo' miatt szüntelenül támadások érik: vallási csoportok, befolyásos emberek tiltakoznak Cruz provokatív művészete ellen. Nem mindenki viseli jól a bohócorros Krisztus szobrot.

Nagy port kavart Mideo Cruz 'Poleteismo' nevű munkája, mely a Fülöp-szigeteki Kulturális Központban látható a 'KULÔ' nevű kiállítás részeként. Vallási csoportok, befolyásos személyek, újságírók léptek fel a művész ellen, a dolog odáig fajult, hogy egy ABS-CBN riporter cikkében azt szorgalmazza, talán a legjobb az lenne, ha Cruz lehúzna egy jó nagy adag sósavat.

A felháborodás hátterében az áll, hogy Cruz igen szabadon bánik mindenféle szimbólummal, így a katolikus jelképekkel is. Alkotásában szabadon használ fel Krisztus szobrokat, feszületeket, rózsafüzéreket, és ezeket tarkítja különféle eszközökkel: fából készült falloszt helyez el mellettük, vagy óvszereket, cd-ket, régi naptárakat és egyéb furcsaságokat ragaszt Szűz Mária képe mellé.

Az interneten is gyülekeznek feje felett a gomolyfelhők, számtalan Cruz-ellenes csoport alakult a Facebookon az utóbbi hetekben világszerte.

'Szeretek vitát provokálni és kritikus gondolkodásra késztetni a közönséget. A művészet egy kifejezési forma, mely alkalmat ad arra, hogy valaki megmutathassa, mit gondol a világról, a kultúráról, a történelemről, és én pontosan ezt teszem a munkámban.' - mondja az alkotó. Cruzt elkeserítik az erőszakos reakciók, szó sincs arról, hogy ne tisztelné a vallást, vagy másokra szerette volna kényszeríteni nézeteit, állítása szerint a felhasznált szimbólumokra csak mint egyszerű, művészeti alkotásokban felhasználható tárgyakra tekint. 'Tény, hogy gondolatokat akartam ébreszteni a közönségben, a munkám neve, 'Poleteismo' szabad fordításban annyit tesz, számos hit, vagy számos istenség.' - mondja a művész. 

A darab tulajdonképpen egy három falat beborító kollázs, számos képpel, naptárral, buszjegyekkel, politikai plakáttal, képeslapokkal. Korántsem csak vallásos személyeket láthat a közönség a falakon, feltűnik két thai színész, amint Coca-Colát reklámoznak egy fotón, de az alkotás része egy Barack Obamáról készült fotó is.

Mideo Cruz szereti sokkolni az embereket: ötvözi a popkultúrát, a giccset és a keresztény szimbólumokat
A statue of Jesus Christ with Mickey Mouse ears and a clown nose is seen among the art installations exhibited at the Cultural Center of the Philippines in Manila August 8, 2011. An art installation that mixes Christ with kitschy symbols of pop culture and includes a crucifix with a movable penis has set off an uproar in the Philippines among conservative Catholics, who say the installations are a mockery of their faith. Mideo Cruz, the artist responsible for the installation -- intended to be a commentary on icon worship -- has been branded a "demon" and bombarded with death threats and hate mail since his work featured in an exhibit in Manila that began June 17. REUTERS/Erik de Castro (PHILIPPINES - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.