Kevesebb részeg sofőr okozott balesetet

Kilencveneggyel kevesebb közlekedési baleset történt Magyarországon és 40-nel kevesebben haltak meg az utakon az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest – közölte péntek is ajtótájékoztatóján az ORFK.

Április végéig 4132 személyi sérüléssel végződött közlekedési baleset történt a rendőrség adatai szerint az ország útjain. Tavaly ugyanez időszakban 4223 közúti balesetet jegyeztek fel a statisztikákba. 

A rendőrség adatai szerint a magyar közlekedési balesetben az idén 166-an haltak meg, 40-nel kevesebben, mint 2010 első négy hónapjában.

Kevesebb balesetet okoztak az ittas vezetők. Míg tavaly április végéig 474 személyi sérüléssel járó közúti tragédiában játszott szerepet az alkohol, az idén már csak 389-ben. Ez azt is jelenti, hogy hosszú idő után újra tíz százalék alá csökkent az összes baleseten belül az ittasan okozottak aránya.

A jellemző baleseti okok azonban változatlanok. Minden harmadik gyorshajtásra vezethető vissza, 23 százalékát az elsőbbségi jog megsértése, 14 százalékát pedig a kanyarodási szabályok figyelmen kívül hagyása okozta.

A balesetek kétharmadát az autósok okozzák, igaz ok vesznek részt a legnagyobb számban a közlekedésben. A tehergépkocsi-vezetők a közúti tragédiák kilenc, míg a buszsofőrök egy százalékáért felelősek. A rendőrség adatai szerint az összes baleset hét százalékát okozzák a kerékpárosok. Ők az év első négy hónapjában több balesetet okoztak (303-at), mint a segédmotorosok és a motorosok együtt (290).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.