Nincs elég pénz bűnmegelőzésre a Balatonnál

Hiába sikertörténet a Dél-balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ kilencéves működése, a szolgáltatás egyre kevesebb pénzhez jut - mondta a programot vezető rendőr alezredes a siófoki központ megnyitóján.

Molnár Zsolt közölte: idén kevesebb bűnmegelőző járőr cirkál majd a dél-balatoni településeken, mert megszűntek a célra megpályázható központi források, és csökkenteni kellett a kiadásokat. Idén a tavalyi összeg feléből 6,5 millió forintból kell gazdálkodnia a központnak.

A Balaton Fejlesztési Tanács 3 millió, Siófok 2 millió, Balatonlelle 1,2 millió, a Somogy Megyei Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Alapítvány pedig 300 ezer forinttal járult hozzá a központ idei működéséhez. A csökkenő források miatt idén csak két településen alakítanak ki központot, és a korábbi létszám fele, 35 ember fog járőrözni a frekventált idegenforgalmi területeken. Molnár Zsolt elmondta: Siófoktól Fonyódig 14 strandi magaslest alakítottak ki, de idén nehézséget jelent majd, hogy mindegyiken folyamatosan legyen őrszem napközben.

A somogyi rendőrség által indított program lényege, hogy aktív és nyugdíjas rendőrök irányításával kaposvári középiskolások járőröznek Bűnmegelőzés feliratú pólóban. A központ ténykedési területén számottevően csökkent a strandi lopások száma, kevesebb autó tűnt el, és visszaesett a kocsi-feltörések száma is. A bűnmegelőzők több tucat elveszett gyereknek segítettek visszajutni a családjához. A Dél-balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ augusztus 20-áig működik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.