Kevés a gólya

Az idei számlálás során kiderült: minden eddiginél kevesebb fehér gólya fészkelt Baranyában a nyáron.

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya megyei csoportjának irodavezetője elmondta, hogy a nyári felmérés során összesen 244 gólyafészket vettek nyilvántartásba. Közülük 48 bizonyult lakatlannak, tízet pedig magányos gólyák foglaltak el.

Összesen 186 fészkelő párt számoltak össze 23-mal (tíz százalékkal) kevesebbet, mint tavaly. 1996-hoz viszonyítva 38 százalékkal kevesebb gólya telepedett le Baranyában.

Bank szerint a csökkenés várható volt, mivel a költési szempontból katasztrofális 2005-ben mindössze 166 fióka repült ki a baranyai fészkekből a szokásos 450-550 helyett. Ezek a fiókák az idén lettek ivarérettek, de alacsony egyedszámuk nem pótolhatta a természetes elhullásból eredő veszteségeket.

- Még örülhetünk is, hogy csak ekkora a visszaesés - véli az irodavezető. Mint mondta: a kedvezőtlen időjárás miatt a tavaszi vonulások elhúzódnak, ami tovább tizedelheti a gólyaállományt.

Ez történt 1997-ben, 2001-ben és 2005-ben is. - Az idén szerencsére a gólyák még időben visszaérkeztek, ezért az állománycsökkenés aránya még elviselhető mértékűnek tekinthető - tette hozzá.

A felmérés azt mutatja: a gólyafészkek 75 százaléka villanyoszlopon, 17 százaléka épületen, Négy-négy százaléka önálló tartóoszlopon, illetve egyéb helyen (például hidroglóbuszon vagy szirénaoszlopon) található. A megye 122 településén fészkeltek a madarak, a legtöbb gólya ezúttal is Kölkeden (11 pár), Sellyén és Mohácson (8-8 pár) költött.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.