Kevés kamasz tudja, hogy az Éjjel-Nappal Budapest nem a valóság

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által megrendelt vizsgálat szerint a 14 és 17 év közötti fiatalok egy része úgy gondolja, amit az Éjjel-Nappal Budapest című sorozatban lát, az a valóság.

Irreálisnak tartják a szereplők életvitelét, de még így sem egyértelmű a megkérdezett kamaszok számára, hogy az RTL Éjjel-Nappal Budapest című doku-reality műsorában mutatott értékrend, a benne megjelenő karakterek nem valósak a műfaji sajátosságokból adódóan – állapítja meg az a vizsgálat, amelyre a NMHH Médiatanácsa adott megbízást.

A kutatást idén júniusban végezték hat fókuszcsoporton. a 14-17 év közötti, Budapest, Győr, Öttevény és Miskolc környéki fiatalok véleményét és motivációit figyelték meg az Éjjel-Nappal Budapest műsorát követően.

A fiatalok leginkább azt értékelik a sorozatban, hogy szórakoztató és sokféle élethelyzetet mutat be. A vizsgálat szerint a budapestiek a műsort csak „Éjjel-Nappalként", a vidékiek „Budapest"-ként emlegetik. Ami érdekes, hogy az utóbbiak számára a sorozat erősíti a fővárosba költözés vágyát, a fővárosiak számára pedig azért vonzó a műsor, mert az általuk jól ismert helyeken játszódik. A megkérdezettek környezetében a műsor állandó beszélgetési téma. A szülök többsége viszont elítélően vélekedik a műsorról. A kutatás szerint a sorozatot több lány nézi, mint fiú, akik nagyobb mértékben azonosulnak a szereplőkkel, ami hátrányosan befolyásolhatja a formálódó énképüket és emberismeretüket.

A megkérdezettek többsége nincs tisztában a program műfajával, nehézséget okoz nekik a valóságshow-któl elkülöníteni a műsort. Ezért a kutatás rámutat a médiatudatosság növelésének fontosságára, melyet szerintük az is nehezít, hogy az egyes karaktereknek saját Facebook profiljuk is van.

A sorozatot 10-12 évesek is rendszeresen nézik, akik nem is értik néha, mi történik a műsorban. A megkérdezett fiatalok többsége 14 éven aluliaknak nem is ajánlaná a műsort, azonban ilyen tiltás jelenleg nem létezik, csak a 12-es és 16-os besorolás. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.