Ketten hazafordultak a magyar Himalája-expedícióból

Jól halad a magyar Himalája-expedíció, a Tibet és Nepál határán álló, 8201 méter magas Cso-Oju oldalában már áll az I. magashegyi tábor, de az expedíció két tagja hazaindult.

Már áll az I. magashegyi tábor 6400 méteren, a II. tábor felállítása 7200 méter magasan lesz majd. Erőss Zsolt jól veszi az akadályokat, a vállalkozás vezetője szerint nem sok különbség látszik eddigi mozgása és a műlábbal való magashegyi hegymászása között.

A csapat trekkinges (magashegyi túrázó) tagja, Kelemen Ferenc hazaindult, miután sikeresen felment 6000 méterig. Ő ugyanis nem csúcstámadási céllal tartott az expedícióval. Váratlan azonban, hogy Tóth Zsolt, az Erőss Zsoltról készülő dokumentumfilm operatőre is kénytelen volt hazafordulni, mert szervezete nem bírta a megpróbáltatásokat.


Kollár Lajos bejegyzése az előretolt alaptáborból, 5700 méterről:

"Ma lejárt Kelemen Feri trekking-ideje és elindult lefelé két jak kíséretében. Rendkívül jól teljesített, tegnap elérte a tábor fölötti 6000 métert is. Van egy sajnálatos esemény is: Tóth Zsolt operatőr, a forgatócsoport tagja nem tudott megbirkózni a magassággal, az akklimatizációs túrák nem tették meg a megfelelő hatást így meg kellett válnia az expedíciótól. Ma, Kelemen Ferivel együtt ő is elindult lefelé és haza Budapestre. Meg kellett hozni ezt a kényszerű döntést, hogy elkerüljünk egy súlyosabb helyzetet. Sajnos, a Himalájában ezen a magasságon nem jól akklimatizálódó emberek közül kerül ki a legtöbb tragikus végű baleset. A helyzet következményeképpen fellépő tüdő, vagy agyi ödéma, hirtelen halálhoz is vezethet.

Áll az I.-es tábor 6400 méteren, két sátorral. Az Erőss, Szlankó, Horváth, Kollmann négyes állította föl még tegnap, ott aludtak és ma délelőtt jöttek vissza az előretolt alaptáborba. Várjuk a Mécs, Wetzl, Gál hármast, hogy kiegészüljön a csapat és velük együtt 8 fő marad a létszám. A figyelemre méltó érdekessége az expedíciónak, hogy Erőss Zsolt hogyan teljesít az "új" lábával. Idáig úgy tűnik nincs különbség. Az akklimatizációs túrán is a régi formában mozgott. A másik érdekesség Wetzl Péter kísérlete lehet, a Cho-Oyu csúcsáról való lesízés. Nemzetközi szinten sokan hajtották végre már, de Magyar sikerről idáig nem beszélhetünk.

Két nap pihenő következik és a II.-tábor (7200 m.) kiépítése következik. Sherpáink (szakács , konyhafiú) a régiek, a tavalyi Manaslu expedícióból. Szívesen jöttek velünk, ismerik szokásainkat, rigolyáinkat. Az időjárás nem szeszélyes, délután 3-4 órára befelhősödik és szállingózik a hó. Remélem nem lesz a Manasluhoz hasonló rossz idő. Minden eddigi tapasztalatomat megdöntötte az ittlévő expedíciók létszáma. Egyes források szerint több mint 70 csapat ordítozik és masírozik a hegyen. Tehát most pihenő és várjuk Mécséket!"

Erőss Zsolltnak ez lehet a kilencedik nyolcezrese

Még augusztusban indult a Magyarok a Világ Nyolcezresein idei expedíciója, amelynek célja a 8201 méter magas Cso-Oju-hegycsúcs meghódítása. A Cso-Oju a világ hatodik legmagasabb csúcsa, amely Nepál és Tibet határán fekszik, légvonalban 20 kilométerrel nyugatra a Mount Everesttől.

A mászás az akklimatizációt követően holnap, azaz szeptember 16-án kezdődik meg, a tervek szerint három magashegyi tábort építenek ki a csúcs elérése előtt. Az expedíciót Kollár Lajos vezeti, tagja a lábamputációból visszatérő Erőss Zsolt, Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója is.
 
A Cso-Ojut 1990-ben már meghódította egy magyar expedíció, Erőss Zsolt viszont még nem. Neki ez lehet a kilencedik nyolcezrese. Az expedícióhoz később csatlakozik Wetzl Péter, akinek célja, hogy lesíeljen a 8201 méter magas csúcsról.

Az idei Himalája-expedíció célja a világ hatodik legmagasabb csúcsának meghódítása.
Trekkers walk past Mt.Kwangde (6187 mts) in the Mt. Everest region in Nepal March 30, 2006. The number of tourists to Nepal slipped last year as visitors were scared off by Maoist rebel activity and the industry faces a bleak future since a four-month truce was called off this week, officials said. In 2005, 277,129 tourists visited the Himalayan kingdom -- home to eight of the world's 14 highest mountains, including Mount Everest -- down nearly 4 percent from the previous year, the Nepal Tourism Board said. Picture taken March 30, 2006. REUTERS/Gopal Chitrakar.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.