Kimentették a megsérült barlangászt

Kétszáz méteres mélységben várta órákon át a kiszabadítását egy magyar barlangkutató a romániai Bihar-hegységben lévő Pádis-fennsík egyik barlangjában. A barlangásznak kificamodott a válla. A hegyi mentők még a mélyben ellátták a sérülését, ám a felszínre hozásához speciális mentőcsapat segítségére volt szükség. A mentés nem sokkal 17 óra előtt sikerrel járt: a barlangász kiért a felszínre.

Megsérült egy magyar barlangkutató a romániai Bihar-hegységben lévő Pádis-fennsík egyik barlangjában - adta hírül pénteken reggel a távirati iroda. Az illetékes mentőszolgálattól származó információ szerint egy jelenleg Magyarországon élő barlangkutató került bajba, aki magyar, román és kanadai állampolgársággal rendelkezik.

Pintér István, a Bihar megyei hegyi- és barlangi mentőszolgálat vezetője az MTI bukaresti irodájának telefonon elmondta: négy-öt fős barlangkutató csoport ment le a barlangba, egyik társukat azonban baleset érte, kificamodott a válla. Társai feljöttek a barlangból, hogy szóljanak a hegyi mentőknek, akik azonnal a helyszínre siettek.

A mentők orvosa leereszkedett a sebesülthöz, aki kétszáz méter mélyen várta a segítséget. Az orvos visszahelyezte a kificamodott testrészt, a barlangkutató délelőtt már jó állapotban volt, evett is, aludt is - mondta Pintér István.

A barlangász felszínre hozásához azonban speciális mentőcsapat segtíségére volt szükség. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntek délután azt közölte az MTI-vel: a barlangba szorult férfit a Bihar megyei mentőszolgálat orvosa elsősegélyben részesítette, karját rögzítette, és fájdalomcsillapítót is kapott. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) honlapja szerint a barlangban, kétszáz méteres mélységben, a bejárattól nyolcszáz méterre szorult be a fiatalember. Mint írták, ez az úgynevezett zsomboly - aknából vagy aknarendszerből álló barlang - nagyon szűk, helyenként omladékos, képzett barlangkutatók számára is nehezen járható, csak nagyon vékony emberek tudnak lejutni.

Adamkó Péter, a BMSZ riasztásvezetője az MTI-nek korábban elmondta, összesen tizenhárom barlangi mentő indult útnak Budapestről és Pécsről péntek délelőtt Romániába, hogy segítsen a Pádis-fennsíkon lévő barlangba beszorult magyar fiatal kimentésében. Rajtuk kívül több barlangi mentő áll készenlétben, hogy szükség szerint "második lépcsőben" a helyszínre tudjon vonulni.

A BMSZ honlapja szerint a helyszínről kora délután azt jelentették, hogy a romániai barlangban beszorult magyar férfi a helyi mentőszolgálat segítségével elindult a barlangból kifelé, és csaknem félútig eljutott. Végül 16 óra 53 perckor a sérült a felszínre ért, a barlangi mentőknek már csak a mélyben maradt felszereléseket kell felhozniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.