Kétszáz áldozata is lehetett a gyilkos ápolónak

Életfogytiglanra ítélte a bíróság azt az ápolóként dolgozó férfit, akire egyelőre két ember megölését sikerült rábizonyítani. További harminc gyilkosságot bevallott, de mivel nem emlékszik pontosan, a nyomozók attól tartanak, kétszáznál is több áldozata lehetett.

A 39 éves Niels H.-nak nevezett férfi injekcióban adott szívgyógyszert a betegeknek 2003 és 2005 között – számolt be a BBC. A szer hatására a páciensnek összeomlott a keringése. A férfit 2008-ban már megvádolták gyilkossági kísérlettel, ami miatt hét és fél évet ült börtönben. 

A bíróság februárban ítélte el a férfit, akit eredetileg három gyilkossággal vádoltak, de csak két esetben sikerült bizonyítani a bűnösségét, a harmadiknál nem volt kimutatható a felelőssége.

„Azt gyanítjuk, hogy az áldozatok valós száma sokkal magasabb” – nyilatkozta a Der Spiegelnek a rendőrség szóvivője. A nyomozók elmondták, hogy megnehezíti a dolgukat, hogy Niels H. nem emlékszik pontosan, hány embernek adott be halálos injekciót. Egy pszichiátriai szakértő 2015 januárjában számolt be arról, hogy a férfi saját bevallása szerint 90 ember esetében adagolta túl a gyógyszert, akik közül harminc meg is halt. 

Az ügyészek szerint nagy a valószínűsége, hogy új vádiratot nyújtanak be a férfi ellen. Ha valamennyi gyilkosságot sikerül rábizonyítani az egykori egészségügyisre, akkor ő lesz a második világháború utáni Németország legtöbb áldozatot szedő sorozatgyilkosa.

A bíróság 99 egykori páciens exhumálását rendelte el, és huszonhét esetben kimutatható volt a testekben a szívgyógyszer jelenléte.

Áprilisban a rendőrség 200 ember halála kapcsán indított vizsgálatot, köztük olyan esetekben is, amelyek másik klinikákon történtek Oldenburgban és Wilhelmshavenben, ahol korábban dolgozott.

A tárgyaláson egy idősebb orvos „szenvedélyes orvosnak” írta le Niels H.-t, aki jó benyomást tett a személyzet többi tagjára. Az orvosok azonban megjegyezték, hogy valahogy mindig a közelben van, ha újraélesztenek egy beteget, és gyakran segít a rezidenseknek a beavatkozásban, tette hozzá.

Tavalyi tárgyalásán Niels H. elmondta, hogy „őszintén sajnálja”, és reméli, hogy a családok megnyugvásra lelnek az általa elkövetett bűncselekmények után, amikről elmondta, hogy „viszonylag spontán” cselekedetek voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.