Filmet forgatnak a Cozma-ügyről

Újabb két ember ellen indult büntetőeljárás a Cozma-ügyben - tudta meg a Népszabadság Váradi Piroskától, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől, akielmondta, hogy a Cozma-gyilkossággal összefüggésben egy budapesti férfit és egy nőt gyanúsítottak meg bűnpártolással. A nő szabadlábon védekezhet, a férfit harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Ennél többet a szóvivő nem közölt.

A Cozma-ügyben a rendőrség jelenleg öt személyt - Raffael Sándort, Németh Győzőt, Sztojka Ivánt, P. Gábort és B. Csabát - gyanúsít azzal, hogy közük van a gyilkossághoz: ők társtettesként elkövetett emberölés, életveszélyt okozó, valamint súlyos testi sértés, továbbá csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt előzetes letartóztatásban vannak.

Mester Csaba, Németh Győző ügyvédje kérdésünkre elmondta, tudja, ki az a két személy, aki ellen a rendőrség most bűnpártolás miatt eljárást indított, de a személyiségi jogaik védelmére való tekintettel nem árulta el a nevüket.

Annyit elmondott, hogy a rendőrség mindkettőjüket azzal gyanúsítja: segítettek Raffaelnek és Némethnek a bűncselekmény utáni napon a szökésben. Mint ismert, Raffelt és Némethet Graz közelében az osztrák rendőrök fogták el, miközben Olaszország felé tartottak. Meg nem erősített információink szerint a bűnpártolással meggyanúsított nő Raffael barátnője, aki a szökéskor a menekülő gyanúsítottak kocsiját vezette.

Szíven szúrt ország címmel filmet forgatnak a gyilkosságról

Szíven szúrt ország munkacímmel forgat filmet a Cozma-gyilkosságról Kálomista Gábor producer; Tapolcán vasárnap délután és este éppen a gyilkosság pillanatait és az azt megelőző jelenteket vették fel egy panzió  pinceklubjában és a ház előtti járdaszakaszon.

Nincs jelentősége, hogy a filmben nem a gyilkosság valódi helyszínén, a veszprémi Patrióta lokálban és az előtte lévő járdán  játszódik a jelenet - mondta a producer. Tájékoztatása  szerint Marian Cozmát Czapkó Antal, a szombathelyi színház  művésze játssza.

Marian Cozma kedvesének szerepében Oroszlán Szonja látható majd,  s a kézilabdás sporttársai, barátai közül Zarko Sesumot Csányi  Sándor, Uros Vilovskit Pindroch Csaba alakítja, Ivan Pesics szerepét  pedig Szabó Simon kapta.

A film első részének utolsó jeleneteit vesszük fel hétfőn  hajnalig Tapolcán, az eddig elkészített 80 interjút már megvágtuk,  az elkövetkező hetekben "összerakjuk" a 85-90 perces filmet, amelyet  április végén mutatunk be az új Veszprém Arénában, majd Budapesten  is - mondta Kálomista Gábor. Hozzátette: a második rész a bűnügyi  tárgyalás menetéről és az ítéletről szól majd.

Ez nem kifejezetten Cozma-emlékfilm lesz, a csapatnak 25 éve  szurkolok, mindenki a barátom, s egy objektív filmet szeretnék  készíteni "az esetről" - mondta a producer. Hozzátette: az ügyről  sokat beszélt nyomozókkal, tanúkkal, ügyészekkel, a gyanúsítottak  védőivel is és még sok más emberrel.

Pillanatkép a magyar állapotokról

Próbáljuk "kicsit körbejárni" azt is, hogy ez megtörténhetett  Magyarországon, milyen itt a közbiztonság, szóval "ez egy  pillanatkép a mai magyar állapotokról" - mondta a producer.  Kálomista Gábor szerint a gyilkosság úgy történt - a filmben így  mutatják be -, hogy Marian Cozmába a veszprémi lokálban minden  szóváltás nélkül belekötött egy társaság, tarkón vágták, aztán  többen rárontottak, Zarko Sesum és Ivan Pesics igyekezett neki  segíteni, majd miután az utcára menekültek, szintén többen körbe  állták Cozmát és dulakodás közben szíven szúrták.

Ezt így tudja az apa, Petre Cozma is - tette hozzá. Az apa jelen van a tapolcai forgatáson. "Életem egyik  legdöbbenetesebb jelenete volt, amikor az apa, a két méternél magasabb, csupa szív-lélek ember, odajött megnézni azt a felvételt,  amikor leszúrják a fiát" - idézte fel a producer, hangsúlyozva: "szívszorító volt, itt mindenki sírt, az egész stáb zokogott".

"Amikor a fiam barátja, Jurca Rares - aki Németországban  kézilabdázik - közölte velem azon a rettenetes reggelen a fiam  halálhírét, a földre estem" - mondta Peter Cozma vasárnap Tapolcán az MTI-nek. "Erre nincsenek szavak, nem tudom elmondani" - tette  hozzá.

Arra a megjegyzésre, hogy a fia nagyon hiányzott a veszprémi  csapatból szombaton, a világ egyik legjobb csapata, a Ciudad Real  elleni mérkőzésen, csak annyit mondott: "Számomra ott volt, mindig  ott van a csapatban". "Ezzel a játékostársai is így vannak, s ők  nekem mindig a gyerekeim lesznek már" - mondta Petre Cozma.

A színész nem sírhat

Mélységesen megrázott a Cozma-gyilkosság híre, s amikor egy  hónap múlva Kálomista Gábor felhívott, hogy játsszam el Marian Cozma  szerepét, "a hideg kirázott, libabőrös lettem" - nyilatkozta Czapkó Antal színművész, hozzátéve: természetesen vállalta a szerepet, amelyet igen nehéz eljátszani az  apa jelenlétében.

Csányi Sándor színművész úgy látja, hogy "itt senki nem gondol  most a színészetre, ez nem munka, nem feladat, ez az összefogásról,  a közös emlékről szól, szeretnénk valahogy emléket állítani".  Pindroch Csaba szintén úgy fogalmazott, hogy "az apa jelenlétében  nehéz színészi munkaként említeni a szerepet, de a feladatot el kell  végezni". Végtére a színpadon is játszunk szomorú, tragikus  jeleneteket, de "a színész nem sírhat, az a néző dolga" - tette  hozzá a színművész.

 A film  elkészítésén négy rendező dolgozik: Kivés György, Csillag Manó,  Vecsernyés János és Babos Tamás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.