Két gyorshajtásért is ugrik a brit jogsi

A brit országutakon előforduló halálos balesetek számának csökkentése érdekében szigorú szankciók foganatosítására készül a kormány. A csütörtökön nyilvánosságra hozott elképzelésekről a következő három hónapban nyilváníthatnak véleményt a szakmai és érdekvédelmi szervezetek, illetve maguk az autóvezetők.

A változtatások érzékeléséhez tudni kell, hogy mindeddig a gyorshajtáson kapott sofőrök 60 fontos pénzbírságot és három büntetőpontot kaptak. Tizenkét pont elérése után automatikusan búcsút inthettek jogosítványuknak.

A szigorítás jegyében a jövőben a különösen veszélyesen, vagy a megadott sebességhatárt több mint 30 km/órával meghaladva hajtó vezetők hatpontos büntetést kapnak, azaz rossz esetben már két kirívóan szabálytalan megmozdulás után átigazolhatnak a tömegközlekedésre.

Ugyanez a csapás vár azokra a sofőrökre is, akik alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt ülnek a kormányhoz. Utóbbihoz törvénymódosításra is szükség lesz, hogy eljárás induljon azok ellen, akiknek szervezetében vezetési képességüket korlátozó illegális szerek mutathatók ki.

Ugyancsak megfontolás tárgyát képezi, hogy csökkentsék az autóvezetők által fogyasztható alkohol mértékét, ami jelenleg 80 mg 100 ml vérben. Brit közutakon egyébként rendkívül ritka a rutinellenőrzés, ezért az autósok jelentős része nem veszi túl szigorúan az Európai Unió többi országánál amúgy is magasabb alkohollimitet.

Nagy-Britanniában a legfrissebb, tavaszi adatok szerint már a drákói intézkedések előtt is csökkent a halálos autóbalesetek száma. Míg 2007 áprilisa és júniusa között 721 személy vesztette életét az utakon, idén, ugyanebben az időszakban ez a szám 580-ra esett vissza. 

(LONDON)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.