Két hét és beindul a dinnyeszezon

Két hét múlva indul az igazi magyar dinnyeszezon, 220-240 ezer tonna görögdinnyére számítanak idén – mondta az MTI-nek Ledó Ferenc. A Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke pénteken, a dombegyházi Euro TÉSZ Kft.-vel közösen rendezett szezonnyitó szakmai rendezvény előtt nyilatkozott.

Magyarországon jelenleg körülbelül 5800 hektáron termelnek görögdinnyét, a vetésterület 60 százaléka Dél-Békésben található. Sárgadinnyét valamivel több mint 500 hektáron termelnek, a termés kétharmada fólia alatt van.

Ledó szerint az átlagosnál jobbnak tűnik az idei termés minősége, a mostani hűvös időjárás viszont késlelteti az érést. A görögdinnye 40-45 százalékát exportálják, elsősorban Németországba, Csehországba és Lengyelországba. Sárgadinnyéből a várakozások szerint 17-18 ezer tonna lesz, itt az exportmennyiség minimális.

Örülnének, ha 120-130 forintos fogyasztói árral tudnának a termelők indulni, és csak augusztus közepére csökkenne 80-100 forint közelébe. Így keletkezhet annyi jövedelmük a termelőknek, hogy a következő szezonban is tudjanak vetni.

A hektáronkénti termelési költségek nagyon változóak lehetnek az alkalmazott technológia függvényében, de átlagosan kilogrammonként 30-50 forint költséghez 20-30 forint logisztikai (tisztítási, csomagolási) díj tevődik- mondta Ledó az MTI kérdésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.