Két év börtönt kaphat a vaginaszelfikért

A magát rokudenashikónak, semmirekellő lánynak nevező művész, Igarasi Megumi kajakot is modellezett már a saját nemi szervéből, de elutasítja az obszcenitás vádját. Pere kicsit képmutatónak tűnik abban a Japánban, ahol tavaly a hatóságok az emberi jogi szervezetek követelésére sem tiltották ki a pedofil jeleneteket a mangákból.

Egy szerdai tokiói bírósági meghallgatáson elutasította az obszcenitás vádját Igarasi Megumi, az a japán művész, aki tavaly háromdimenziós szelfit készített a saját szeméremtestéről, majd a reprodukcióhoz szükséges adatokat körbeküldte postán és az interneten is. A 42 éves művész a meghallgatáson hangsúlyozta, hogy a szelfik nem obszcének, és tagadta azt a vádat is, hogy pénzt kért volna az adatokért. Ügyvédei azzal érveltek, hogy a japán büntető törvénykönyv obszcenitásról szóló passzusa sérti Igarasi alkotmányos jogát a véleménynyilvánítás szabadságához.

Az ügy hónapok óta húzódik Igarasit először tavaly júliusban vették őrizetbe a szelfi miatt, amelynek a mintájából puncihajó felkiáltással kajakot is készített. Az őrizetbe vétel – jegyezte meg akkor a Guardian – képmutató dolog volt a japán hatóságok részéről, hiszen ugyanazok a japán hatóságok járatnak vele kálváriát, amelyek valamivel korábban nemet mondtak emberi jogi szervezetek követelésére, hogy a mangákból kitiltsák a gyermekpornográf jeleneteket.

Igarasi életművének egyébként állandó motívuma a szeméremtest, amiről a művész egyébként azt mondja, hogy Japánban a női nemiség és a nemi szervekről való beszéd mélyen elfojtva van jelen, és mivel ő nem látta más nők szeméremtestét, azt hitte, az övé abnormális. „A punci tabu a japán társadalomban, pedig valójában csak egy női testrész, én meg szerettem volna valami hétköznapi, népszerű dolgot csinálni belőle” – vallotta egy videóban. Most a diorámától a mobiltelefon-védőkön át a képkeretig bármit szeméremtest alakúra formáz, olyannyira, hogy az ügyvédei hangsúlyozták is, hogy ezek a tárgyak „nem pontos másai” egy szeméremtestnek, ezért nem is keltenek szexuális izgalmat.

Az ügyészséget ezek az érvek egyelőre nem hatják meg túlságosan. A vád szerint az Igarasi szeméremteste ihlette alkotásokat egy tokiói szexshopban is kiállították, és miután erre fény derült, az üzlet tulajdonosa 300 ezer jenes bírságot kapott. Ha Igarasit is bűnösnek találják, akár két év börtönre ítélhetik, illetve maximálisan 2,5 millió jenes (átszámítva 5 millió 750 ezer forintos) bírságot róhatnak ki rá obszcén tárgyak terjesztése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.