Két emeletet zuhant a lifttel

Lezuhant a második emeletről a teherlift egy Király utcai étteremben. A fülkében tartózkodó egyetlen személy súlyos sérüléseket szenvedett.
A második emeletről a földszintre zuhant egy teherlift egy budapesti étteremben, a VII. kerületi Király utcában – közölte a katasztrófavédelem szerda reggel. A felvonóban egy személy tartózkodott, akit a tűzoltók szabadítottak ki. Ők létrán ereszkedtek le a liftfülkéhez, amelynek ajtaját felfeszítették.
A mentősök ezt követően kezdhették meg a sérült ellátását. A mentőszolgálattól kapott elsődleges tájékoztatás szerint a férfit súlyos gerincsérüléssel, stabil állapotban szállították kórházba.

A lift meghibásodásának oka egyelőre nem ismert, a baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják majd ki.

Magyarországon a hivatalos hatósági nyilvántartás szerint jóval több mint harmincezer különféle felvonószerkezet működik – ezek közé tartoznak a liftek, páternoszterek is mozgólépcsők is –, és a berendezések több mint felének átlagéletkora meghaladja a húsz évet. Egy liftet nagyjából ennyi időre terveznek, de élettartamuk felújítással meghosszabbítható.

Annak ellenére, hogy különösen a gyári technológiával épített lakótelepeken meglehetősen sok koros felvonó működik, a felvonó rendeltetésszerű használata során igen ritkán következnek be balesetek.

Enek magyarázata elsősorban az lehet, hogy az üzemeltetésre igen szigorú szabályok vonatkoznak. A tíz évesnél nem régebbi, illetve felújított berendezés esetén évente csak egyszer kell vizsgálatot tartani, az ennél idősebb felvonókat és mozgólépcsőket viszont évenként egy nagyobb és egy ellenőrző biztonságtechnikai vizsgálatnak kell alávetni. Emellett félévente a kötelezően előírt karbantartás megfelelőségét is igazolnia kell egy, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által nyilvántartásba vett szervezettel. Ilyen ma három van az országban.

 

Nem esünk sokat

 

Az utóbbi tíz esztendőben csupán féltucatnyi halálos liftbaleset történt, és ezek többsége is a felvonók javítása, karbantartása során következett be. Például 2008 októberében két szerelő vesztette életét, mert az V. kerületi Akadémia utcában egy felújítás alatt álló épületben a liftet rosszul rögzítették, majd elvágták a fülkét tartó drótkötelet. A lift leszakadt, és a két munkás csaknem 15 métert zuhant és a helyszínen meghalt.

A pálhalmai börtönben szintén karbantartás közben történt tragikus baleset. Ott az egyik szerelő a fülke tetején dolgozott, amikor a lift váratlanul megindult, és a munkást a födémhez szorította. A férfi azonnal életét vesztette.

Egy személy vesztette életét a főváros VI. kerületében 2006 januárjában. Ő a liftaknában dolgozott, és elvágta az ellensúlyt tartó drótkötelet, ami lezuhant, és a szerelőt halálra zúzta.

Hibás felvonó követelt azonban civil áldozatot is. Még 2007 augusztusában egy idő asszony egy XII. kerületi társasház második emeleten akart beszállni a liftbe, de az ajtó még a fülke megérkezése előtt kinyílt. A nő behajolt a liftaknába, és lefelé tartó felvonó szinte kettévágta. Ebben az esetben kiderült, hogy a liftet engedély nélkül építették, és az a szakhatósági nyilvántartásban sem szerepel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.