Ürülék volt a samponban

Szemgyulladást, fekélyt és mérgezést okozó anyagokat talált két hajsamponban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A Genera Ginsengers tusfürdő és sampon, illetve a Sampon Mild csalánkivonattal nevű termékekben fekáliára utaló baktériumot talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az egyik kozmetikumban talált anyag szemgyulladást, fekélyt és mérgezést okozhat - írja a hvg.hu.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleménye szerint húszféle gyógynövényeket és/vagy növényi eredetű összetevőket tartalmazó hajápolási terméket ellenőriztek. A laboratóriumban hatféle szempont alapján vizsgálták meg a smaponokat és hajbalzsamokat. Az egyik legfontosabb előírás, hogy ezekben a kozmetikai termékekben nem lehet kimutatható úgynevezett Enterobaktérium, szulfitredukáló Clostridium, Staphylococcus aureus és Pseudomonas aeruginosa, továbbá az összes élő mikrobák száma nem haladhatja meg a határértéket.

A vizsgálaton kétféle termékben találtak a megengedettnél lényegesen több mikrobát, a laboratóriumi vizsgálatok mindkét kifogásolt termékben kimutatták az Enterobaktériumot, a Genera Ginsengers samponban pedig a Pseudomonas aeruginosa jelenléte igazolódott.

Az Enterobaktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat, ráadásul tekintettel arra, hogy a kórokozók egy része (pl. a Salmonella) is ebbe a családba tartozik, problémát okozhat, ha egy hajápolási szerben ilyen anyag található. A Pseudomonas aeruginosa többféle betegség kiváltója lehet a bőrfertőzésektől a súlyos, életet veszélyeztető betegségekig. A szervezetbe kerülve mérgezést okozhat, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást vagy fekélyt is előidézhet, ami akár a látás elvesztéséhez is vezethet.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.