Két döbbenetesen drága ékszert árvereznek el

Két, egyenként 25-35 millió dollárra (6,9-9,6 milliárd forintra) becsült ritka kék gyémántot is aukcióra bocsát áprilisban a Sotheby's: az egyik a valaha árverésre került legnagyobb ovális élénk fantázia kék gyémánt, a másik pedig arról nevezetes, hogy a 2014-ben elhunyt Shirley Temple színésznőé volt.

Előbbi április 5-én kerül kalapács alá Hongkongban a Sotheby's tavaszi ékszer- és jádeárverésén. A drágakő 10,10 karátos, tisztaságát tekintve belül tökéletes, sehol egy zárvány. A De Beers Millennium Jewel 4 egyike annak az igen ritka 12 gyémántnak, amelyet a bányatársaság mutatott be az ezredfordulón. A kollekcióban 11 kék és egy színtelen gyémánt kapott helyet, de egyedül a 4-es számúnak van ovális alakja.

 

A 10,10 karátos, tisztaságát tekintve belül tökéletes drágakő
A 10,10 karátos, tisztaságát tekintve belül tökéletes drágakő
Stefan Wermuth / Reuters

A másik gyémántot április 19-én bocsátják árverésre New Yorkban. A gyerekszínészként világhírűvé vált Shirley Temple 1940-ben, 12 éves korában kapta az art deco stílusú gyűrűbe foglalt drágakövet apjától, amikor a The Blue Bird (A kék madár) című film forgatására készült. A színésznő 2014-ben bekövetkezett haláláig őrizte a 9,54 karátos mély fantázia kék gyémántot, amelyet apja annak idején 7210 dollárért vásárolt. Ez a gyémánt sem mondható könnyűsúlyúnak, hiszen a Sotheby's internetes oldala szerint 9,54 karátos. 

Shirley Temple gyűrűje
Shirley Temple gyűrűje
Brendan McDermid / Reuters

Utóbbi ékszer iránti várakozások magas szintjét jelzi, hogy az aukciós ház aznap egy másik ritkaságot is elárverez. Egy D színkategóriás, azaz tökéletesen színtelennek minősített gyémánt is új gazdához kerülhet, amely 19,25 karátos. Ennek a várható leütési árát a Sotheby's azonban "csak" 1,8-2,2 millió dollár közé teszi. 

2015 novemberében a Sotheby's genfi árverésén aukciós világrekord született, miután egy hongkongi ingatlanmágnás 48,5 millió dolláros összeget fizetett a Blue Moon (Kék hold) nevű gyémántért. Joseph Lau a hétéves kislányának vásárolta meg a 12,03 karátos párnaalakú, belül tökéletes, élénk fantázia kék gyémántot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.