Borit becserélték két fekete medvére Veszprémben

Két hím fekete medve költözött a veszprémi állatkertbe, a mintegy háromhetes beszoktatás után a látogatók is találkozhatnak majd velük - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön az állatkert igazgatója.

Az állatok a Veresegyházi Medveparkból érkeztek, jelenleg az új helyükkel és a gondozójukkal ismerkednek - mondta el Török László.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a fekete medve yagy baribál - melynek példányai most láthatók először Veszprémben - Észak-Amerika erdeiből származik.

A baribál kedvenc táplálékai közé tartoznak a gyümölcsök, magvak, levelek, de előszeretettel fogyaszt bogarakat, apró emlősállatokat is. Gyakorlott mászó, így rendszeresen megdézsmálja a madárfészkek tojásait és a méhodúban talált mézet.

A fekete medve a barna medvénél kisebb termetű, füle hosszabb, szőrzete kevésbé dús, homloka homorúbb, feje pedig keskenyebb, mint jól ismert rokonáé. Az igazgató felidézte, hogy az elmúlt öt évtized során barna medvével és örvös medvével is találkozhattak a veszprémi állatkert látogatói.

A legutóbbi kedvenc Bori, a kamcsatkai barna medve volt, aki 2009-ben érkezett a Veresegyházi Medveparkból és a közelmúltban költözött oda vissza, hogy átadja helyét a két fekete medvének - jegyezte meg. A háromesztendős fekete medvék testhossza mintegy két méter, súlyuk 350 kilogramm. A fényes, fekete bundájú medvék akár 25-30 évig is élnek - fűzte hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.