Kötelező vizsgázniuk az utcazenészeknek

A brüsszeli metrómegállókban muzsikáló utcazenészeknek meghallgatáson kell bizonyítaniuk, hogy értenek ahhoz, amit csinálnak. A tömegközlekedési eszközökön tilos, a földalatti állomásain viszont szabad zenélni, igaz, ott is csak engedéllyel.

A papírt meghallgatáson kell megszerezniük a zenészeknek, a következő megmérettetés ősszel lesz. A brüsszeli metróban amúgy széles a zenei kínálat: a hangszórókból modern slágerek szólnak, az erre kijelölt helyeken pedig utcazenészek szórakoztatják az utazóközönséget.

2005 óta lehet muzsikálni a földalatti megállóiban, 2007 óta csak azoknak, akiket meghallgatáson ítél erre megfelelőnek a fővárosi közlekedési vállalat háromfős, zenei képzettséggel rendelkező zsűrije. Egyikük, Alice Descamps – aki komolyzenei karrierre készült, mielőtt kikötött a cég marketingosztályán – azt mondja, hogy a jelentkezők 90 százaléka jó szakmai alapokkal bíró amatőr zenész. A legnépszerűbb hangszerek a tangóharmonika, a hegedű és a gitár. Vannak az előadók között külföldiek, például magyarok is.

Ők sikeresen levizsgáztak – utcazenészek Brüsszelben
Ők sikeresen levizsgáztak – utcazenészek Brüsszelben
STIB

A meghallgatáson nemcsak a jelentkező szakmai tudását nézik, hanem a zenei kínálatát is. Aki csak egy vagy két művet képes tisztességesen előadni, vagy ütött-kopott hangszeren játszik, nem reménykedhet abban, hogy a brüsszeli metró lesz zenei karrierjének első állomása.

Az engedélyt egy évre adják, és megújítható. Descamps szerint minden évben nagy a túljelentkezés a 64 metrómegállóban kijelölt 111 helyre. A megkeresett pénz nem adóköteles. Nagy szó ez Belgiumban, ahol a polgárok a jövedelmüknek legalább a felét kénytelenek kipengetni az adóhatóságnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.