Keresik a tunéziai mészáros társait

A tunéziai hatóságok kihallgatják a pénteki terrortámadás agyonlőtt elkövetőjének apját és három egyetemi szobatársát, de egyiküket sem gyanúsítják a tömeggyilkosságban való közvetlen részvétellel. Tunézia budapesti nagykövete szerint a magyar állampolgárok biztonságban vannak.

Tunéziában megerősítették a turisztikai létesítmények őrzését, több nyugati ország pedig biztonsági segítséget ajánlott fel a legkevesebb 38 halálos áldozatot követelt pénteki terrortámadás nyomán. A nyomozók a hét végén őrizetbe vették és kihallgatták a tettes, Szejfeddin Szusszé apját és három egyetemi szobatársát.

Egyikük sem volt ott a strandon, amikor a gyilkos Kalasnyikov gépkarabélyából tüzet nyitott a napozó turistákra. A belügyminisztérium szóvivője szerint azonban a hatóságok biztosak benne, hogy a 24 esztendős diáknak voltak segítői. A terrortámadás nyomán rengeteg külföldi turista mihamarabb el akarja hagyni Tunéziát, jóllehet olyanok is vannak, akik a maradás mellett döntöttek.

Turisták egy spontán kialakított emlékhelynél
Turisták egy spontán kialakított emlékhelynél
Mohamed Messara / Reuters

A brit Thomson utazási iroda egymaga tíz repülőgépet küldött az észak-afrikai országba, amelyeken a hét végén 2500 nyaralót vittek vissza az Egyesült Királyságba. Az áldozatok között legalább tizenöt brit állampolgár volt, II. Erzsébet királynő is részvétéről biztosította az érintett családokat. Szlovákia a kormánygépet küldte Tunéziába a turistákért.

– A Tunéziában lévő magyarok biztonságban vannak – mondta szombaton Abderraouf Betbaieb, Tunézia magyarországi nagykövete az M1 csatornán. Mint hozzátette, néhány turistának át kellett költöznie másik szállodába, de mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb túljussanak a „krízishelyzeten”. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második, fokozott biztonsági kockázatú kategóriába tartozik.

Felhívta a figyelmet, hogy akik az utazás mellett döntenek, csak konzuli regisztrációt követően induljanak útnak, jelentkezzenek be a tuniszi külképviseleten. (A tudnivalók a külügyi tárca honlapján megtalálhatók.) A merénylet időpontjában összesen 890 magyar turista tartózkodott Tunéziában, mindannyian sértetlenek.

Tunéziában tavaly 6,1 millió turista fordult meg, az idegenforgalomban dolgozik minden tizedik munkavállaló, az iparág a GDP több mint 15 százalékát adja. Márciusban a fővárosi Bardo múzeumban volt 21 áldozatot követelő terrortámadás. Mintegy háromezer tunéziai harcol az Iszlám Állam oldalán Irakban és Szíriában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.