Kerékpárút épül Fehérgyarmat és Szatmárnémeti között

Csaknem ötven kilométer hossz bicikliút épül Fehérgyarmat és a romániai Szatmárnémeti között, az 5,6 millió euró, mintegy 1,6 milliárd forint költségvetésű magyar-román közös projekt nyitórendezvényét szerdán tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben.

A magyar oldalon 27, a román oldalon pedig több mint 22 kilométer hosszú kerékpárút a Szamos folyó töltéskoronáján épül meg, a kivitelezési munkálatok a magyarországi szakaszon már elkezdődtek.

Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló, HUNROVELO - Szamos mentén vízen és két keréken elnevezésű beruházás a két ország összesen húsz települését érinti. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és Szatmárnémeti önkormányzata partnerségében megvalósuló, 5,6 millió euró értékű beruházás keretében a Szamos töltésén három méter szélességben aszfaltozott kerékpárút épül ki, amely lakossági és turisztikai igények kielégítésére egyaránt alkalmas lesz.

A romániai szakasz Szatmárnémetitől az országhatárig a folyó bal partján, a magyarországi szakaszon pedig a Szamos bal és jobb partján fog haladni a szamosbecsi és tunyogmatolcsi vasúti hidat érintve egészen Fehérgyarmatig. A nyitórendezvényen elhangzott: a magyarországi szakaszon a munkálatok már elkezdődtek, a kivitelező KE-VÍZ 21 Zrt. A román oldalon is zajlanak a munkálatok, Szatmárnémeti térségében egy útszakaszt már használatba vett a lakosság.

A projekt befejezésének határideje 2012 decembere, de a kivitelezési munkálatok a remények szerint már október 30-án  véget érnek - mondta Bodnár Gáspár, a szabolcsi vízügyi szervezet igazgatója az MTI-nek. Közlése szerint a kerékpárút megépítésével hatékonyabbá és költségtakarékosabbá válik az árvízi védekezés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.