Kényszerleszállás közben lezuhant

Erdőben szállt le az orosz repülőgép hétfőn hajnalban, egy kilométerrel a leszállópálya előtt, a dél-moszkvai Domogyedovo repülőtér közelében. Az egyiptomi Hurghadából érkező Tu-204-esen csak a nyolc fős személyzet tartózkodott, hárman súlyos, öten könnyebb sérülést szenvedtek.

 

Az ismeretlen okból bekövetkezett földet éréskor a gép egyik szárnya leszakadt, a gép azonban a kerozin szivárgása ellenére nem gyulladt ki – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Bár a repülőgép 210 utassal a fedélzetén Hurghada felé vasárnap hajnalban egyszer már kényszerleszállást hajtott végre, visszarepülve Moszkvába, szakértők szerint az egy nappal korábbi, az utastér fűtését érintő műszaki hiba nincs összefüggésben a hétfői balesettel, amelyben a rossz látási viszonyok is közrejátszhattak.

Az orosz ügyészség alá rendelt Nyomozati Hatóság (SZK) a repülési biztonsági szabályzat megsértésének gyanújával indított nyomozást a gépet üzemeltető Aviasztar-Tu uljanovszki légitársasággal szemben. A város egyúttal a Tu-204-es polgári és teherszállító gépeket gyártó Aviasztar-SZP Zrt. központja is.

Az 1990 óta sorozatgyártásban lévő, 1996 óta üzemeltetett Tu-204-es típusú repülőgépek - amelyekből a korábbi nagyszabású tervek ellenére csupán ötven repül, Oroszország mellett Kínában, Iránban, Szíriában, Egyiptomban, Kubában és Németországban - még egyetlen halálos áldozattal járó balesetet sem szenvedtek, ugyanakkor számos, motorhiba, fűtőberendezésben jelentkezett probléma miatt hajtottak velük végre kényszerleszállást, legutóbb január végén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.