Különös fóbia: kenyéren, krumplin és sajton él a lány

Furcsa étkezési rendellenességben szenved a 18 éves walesi Abi Stroud: megmagyarázhatatlan undor fogja el a friss zöldség, gyümölcs láttán, ezért szinte kizárólag kenyéren, sült krumplin és sajton él már nyolc éve. Ezt a szokatlan állapotot szelektív táplálkozási zavarnak hívják, mely bizonyos ételféleségektől való fóbiás rettegésben nyilvánul meg. Az ebben a rendellenességben szenvedő emberek étrendje rendszerint igen szegényes és egyoldalú, az újdonságok kipróbálásától pedig pánikszerűen menekülnek.

A kitűnő tanuló, minden más tekintetben teljesen normálisnak tűnő fiatal lány már évek óta egy igen egészségtelen „diétán” élt: hetente átlagosan három csomag érett cheddar sajtot, három zacskó fagyasztott sült krumplit és három vekni szeletelt kenyeret fogyasztott el, ezenkívül semmi mást nem volt hajlandó megenni. A szokásos menüje sajtos sült krumpliból és sült krumplis „szendvicsből” állt – írja a Daily Mail.

Mindezt nem holmi kamaszos szeszély nála, egyszerűen leküzdhetetlen undort érez minden más élelmiszer iránt, s ez a fóbiája annyira megkeseríti az életét, hogy – saját bevallása szerint emiatt – sosem volt még barátja.

A sült krumpli semmi esetre se része az egészséges táplálkozásnak
The reflection of an unidentified employee is seen as she prepares fries behind the counter of Beurger King Muslim, or BKM, in Clichy-sous-Bois, a suburb east of Paris, August 8, 2005. Muslims in France can eat halal meals at the new fast-food restaurant that caters to the country's large Islamic population. BKM draws its name from the French word 'Beur', which is slang for a second generation North African living in France. REUTERS/Jacky Naegelen JS/KS/SA

Ezt a szokatlan állapotot szelektív táplálkozási zavarnak hívják, mely bizonyos ételféleségektől való fóbiás rettegésben nyilvánul meg. Az ebben a rendellenességben szenvedő emberek étrendje rendszerint igen szegényes és egyoldalú, az újdonságok kipróbálásától pedig pánikszerűen menekülnek.

- Sosem eszek a barátaimmal vagy más emberekkel, mert félek attól, hogy valami újdonsággal kínálnak – meséli a lány, akinek az is elég, ha csak megüti az étel „szaga” az orrát, és elképzeli, ahogy a falat a nyelvéhez ér, és máris hevesebben kezd verni a szíve. - Amikor az emberek azt mondják, hogy próbáljak ki valami újat, rosszul leszek és szédülök.

Problémát jelent az is, hogy Abi csak azt eszi meg, amit édesanyja készít el a számára, és az sem mindegy, hogy melyik üzletből származik a napi kenyere és krumplija, ragaszkodik ugyanis bizonyos drága márkákhoz. Ezért szüleinek mindig külön gondoskodnia kell róla, hogy lányuknak legyen mit ennie, ha ők távol vannak. Ezért is jelent nagy kihívást Abi számára az egyetem, mely szeptemberben várja, s addigra szeretné, ha ki tudna törni monoton étkezési szokásai börtönéből.

Abi problémája nyolc évvel ezelőtt kezdődött, amikor nagyanyja, akivel nagyon közel álltak egymáshoz, elhunyt. Az akkor tíz éves lány egyszer csak abbahagyta az evést, szinte mindet kizárt az étrendjéből, mivel fizikailag képtelennek érezte magát, hogy a korábban semmilyen gondot nem okozó ételeket a szájába vegye.

Ez az étrend persze súlyos következményekkel jár a lány egészségi állapotára nézve; nemrégiben még 95,5 kilót nyomott. Az orvos, akit ekkor felkeresett, azzal riogatta, hogyha így folytatja, talán sosem lehet gyereke és fiatalon meg fog halni. Ennek hallatán a lány, ahelyett, hogy egészségesebb ételekre váltott  volna, elkezdett kevesebbet enni, hogy megállítsa a hízást.

Egy évvel ezelőtt aztán eljutott egy specialistához, aki diagnosztizálta nála az étkezési rendellenességet, és azóta sikerült is diétával és testmozgással megszabadulnia 13 kilótól.

- Most, hogy már tudom, nem csak én vagyok ilyen válogatós, sokkal magabiztosabbnak érem magam – mondja a lány, aki meg is fogadta magának: - Végre ki fog próbálni valami újat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.