„Bírónő, úgy nem tudok beszélni, ha engem néz”

Lenyűgöző életpályát futott be a 66 éves Thokozile Matilda Masipa, akinek a kezében van Oscar Pistorius sorsa. Kemény kézben.

A híres-hírhedt nyomornegyedből, Sowetóból származik. Tízen voltak testvérek, öten közülük gyerekkorukban meghaltak, egyik fivérét pedig leszúrták. Kislány korában gyakran küldték „őrségbe”. Miközben nagyszülei a kis házban illegálisan sört főztek,Thokozile Matilda Masipának azt kellett figyelnie, hogy nem jönnek-e arra a rendőrök. 

Masipa az ítélet első részének a felolvasása közben a pretoriai bíróságon
Masipa az ítélet első részének a felolvasása közben a pretoriai bíróságon. Kikapcsolat az életéből a médiát
KIM LUDBROOK / Reuters

Most viszont az egész világ Thokozile Matilda Masipát figyeli, a 66 éves fekete bőrű asszony ugyanis Oscar Pistorius büntetőperének a bírája. Jó két évtizeddel az apartheid rendszer bukása után egy fekete nő dönt egy fehér férfi sorsáról. Méghozzá nem egy hétköznapi vádlottról, hanem egy sztárról, Dél-Afrika eddig nemzeti büszkeségének tekintett paralimpikonról. Negyedszázaddal ezelőtt kevesen gondolták, hogy ez valaha bekövetkezhet.

Masipa is jól ismert személyiség hazájában, ő a második fekete bőrű nő, akiből 1999-ben bíró lett – írja róla a CNN. A jogi pályára viszonylag későn, már túl a negyvenen jutott el. Addig újságíróként dolgozott Sowetóban, bűnügyi riporterként a lapját ő tudósította a híres fekete jogi aktivista Steven Bilko 1977-es meggyilkolásáról. Az újságírásból szerzett pénzből fedezte jogi tanulmányait. „Míg a kollégákkal lapzárta után elmentünk egy italra, Matilda a könyvtárba járt” – idézték fel egykori munkatársai.

1980-ban kezdett el jogot tanulni, tíz évig tartott, míg eljutott a szakvizsgáig. Első diplomáját szociális munkásként szerezte 1974-ben. Példaképe tanítónő édesanyja volt. Egyetemistaként is dolgozott, bírósági jegyzőként, futárként és teahordóként.

Mindig is kiállt az emberi jogokért, az igazságtalansággal szemben. Amikor az 1970-es évek közepén egy sajtószabadság melletti tüntetés után letartóztatták, megtagadta, hogy feltakarítsa a börtön undorító, eldugult árnyékszékeit – idézte fel a Daily Telegraph.

Miközben a Pistorius-pert óriási médiafelhajtás kísérte, Masipa a kezdetektől azt hangoztatta, hogy ő nem kezeli különleges esetként az ügyet. „Normális ügyként kezeljük, úgy, mint bármelyik másikat” – idézte a bírónő szavait jogi asszisztense. Suzette Naude szerint főnöke egy roppant kedves, laza, mosolygós hölgy, akivel csodálatos dolog együtt dolgozni.

 

Kemény pártatlanság

 

A tárgyalóteremben viszont leginkább nem mutat érzelmet, illetve inkább szigorú benyomást kelt. „Ez itt nem szórakoztató előadás” – szólt rá Gerrie Nel ügyészre, amikor az láthatóan élvezte, hogy keresztkérdéseivel zavarba hozta a védelem egyik tanúját. Egy másik alkalommal viszont kifejezetten megértő volt Nell-lel, amikor az ügyész belezavarodott bonyolult technikai részletekbe.  „Bírónő, úgy nem tudok beszélni, ha engem néz” – mondta zavartan Nel, mire Masipa kedvesen mosolyogva azzal felelt: „Nem fogok Önre nézni”.

Viszont nem volt ilyen kedves, amikor rendre utasította a tárgyalóteremből twitterező újságírókat, ahogy azt az ügyvédet is, aki elfelejtette kikapcsolni a mobiltelefonját. Masipa felfogására jellemző, hogy az elmúlt hat hónapban, amióta tart a nagy várakozásokkal kísért per, nem nézett tévét, nem olvasott újságot: a pártatlanság megőrzése érdekében kikapcsolta a médiát az életéből.

Kemény, félelmet nem ismerő bíróként szerzett nevet magának. Tavaly több mint 250 év szabadságvesztésre ítélt egy férfit, aki sorozatban erőszakolt meg nőket, betörve azok otthonaiba. Korábban életfogytiglani börtönre ítélt egy rendőrfelügyelőt, aki megölte a feleségét. Újságíróként sok cikket publikált a nők helyzetéről, az őket érő hátrányos megkülönböztetésekről – írja a Daily Telegraph.

Pistoriusszal szemben a maratoni tárgyalás során udvarias, de kimért volt. Igaz, előfordult, hogy „szimpátiát” mutatott a láthatóan kimerült és szétesett vádlottal. Előfordult, hogy félbeszakította az eljárást, amikor látta, hogy Pistorius mentálisan a padlóra került. Ezt is azért tette, mert hisz az igazságszolgáltatásban. Így abban is, hogy egy vádlottól nem lehet megtagadni azt a lehetőséget, hogy megfelelő körülmények között védekezhessen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.