Kegyvesztett lett a thaiföldi hercegnő

A jelek szerint végéhez ér a thaiföldi trónörökös, Maha Vajiralongkorn koronaherceg 13 évig tartó házassága, miután a Bangkok Post szűkszavú hirben ismertette a Királyi Közlöny bejelentését, hogy Srirasmi hercegnő lemondott titulusáról.
A királyi család tekintélyét védő, rendkívül szigorú, súlyos börtönbüntetést kilátásba helyező törvényeknek tulajdonítható, hogy a Bangkok Post nem közölt kommentárt, nem adott magyarázatot a hercegnői státus lemondásának okáról. (Thaiföld büntető törvényének 112-es cikkelye szerint 3-tól 15 évi terjedő börtön róható ki a király és családja tagjai megsértése, megfenyegetése miatt.)

A Bangkokból tudósító nyugati hírügynökségek tudni vélik, hogy a Srirasmi hercegnő drámai kegyvesztésének háttérben rokonsága korrupciós botrányai játszanak szerepet. Súlyosbító tényező, hogy a hercegnő hozzátartozói állítólag a királysághoz való befolyásukkal éltek vissza illegális olaj- és kaszinóügyletekkor. Mintegy húsz személyt letartóztattak, köztük magas rangú rendőrtiszteket is, s Thaiföld egyik leggazdagabb embere szökésben van.

A koronaherceg és felesége szakítása a thaiföldi monarchia jövőjét kényes időpontban terheli meg, a 87 éves Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma), a világ jelenleg leghosszabb ideje, 68 éve uralkodó királya évek óta betegeskedik, az utóbbi időben, így a december eleji születésnapján nem is jelent meg a nyilvánosság előtt.

Vajiralongkorn herceg harmadszor nősült 2001-ben, amikor feleségül vette Srirasmit, aki királynő lehetett volna. Van egy kilenc éves közös fiuk, ami bonyolíthatja a válást.

A királypárti thai közvéleményt váratlanul érintette a bejelentés, amely ráadásul egy olyan időszakban történt, amikor a délkelet-ázsiai országban katonai hatalomátvétel történt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.