Kegyetlen vagy ésszerű? Sólymoknak adják a főváros galambjait

Csapdákkal élve fogják be, majd két hét karantén után solymászoknak adják át a fővárosban befogott galambokat, melyeket a ragadozókkal etetnek meg. Az egyik befogással foglalkozó céget Budapest VIII. kerületének önkormányzata hagyta jóvá – tudta meg a Bors.

A bulvárlap szombati számában arról ír: több galambbefogó csapdát helyezett ki egy cég a VIII. kerületben azzal az önkormányzat által is támogatott céllal, hogy ritkítsák a főváros galambpopulációját.

A csapdákat kihelyező Animal X Bt. ügyvezetője, Mike Bálint elmondta, hogy a befogás kísérleti jelleggel három hónapon át tart majd, s eredményeként remélhetően kevesebb szárnyasba ütköznek majd bele az emberek a Blaha Lujza téren és annak vonzáskörzetében.

A befogott madarakat két hétig karanténban tartják, hogy kiderüljön, nem betegek-e, majd az egészséges példányokat solymász szervezeteknek adják át, akik feldolgozzák, és a ragadozóknak adják a galambokat.

Az eljárással sokan nem értenek egyet. – Erkölcsileg és emberileg is elítéljük ezt a módszert, ám mivel a galamb apróvad, a törvény szerint irtható – mondja Mayer Veronika, a Cerberos Állatvédő Egyesület alelnöke, aki szerint madarakkal foglalkozó tudó­sokat kellene megkérdezni az ügyben, és talán a galambok születésszabályozása is emberibb módszer lenne, mint az egyedek megetetése más madarakkal.

A lapnak nyilatkozó solymász szerint régóta etetik a fővárosban befogott galambokkal a sólymokat a szervezetek, de a préda már holtan, tollaitól megfosztva kerül a ragadozók elé. A galambokat lefagyasztva is tárolják, ugyanis egy sólyom naponta maximum egyet tud elfogyasztani.

A galamb egyébként természetes körülmények között is szerepel a sólyom étlapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.